Ārvalsts tiesas nolēmumu atzīšanas tiesisko pamatu un kārtības analīze Eiropas Savienības starptautisko privāttiesību regulējuma ietvaros - Jenča, Liene (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā izpētīta ārvalstu tiesu nolēmumu atzīšanas un izpildīšanas procedūra un ar to saistītie problēmjautājumi Eiropas Savienības privāttiesību regulējuma ietvaros, proti, gan saskaņā ar regulām, gan starptautiskajiem līgumiem. Vērtēta ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanas nepieciešamība, izprasts ārvalsts tiesas nolēmuma jēdziens un veikts tā salīdzinājums starptautiskajā normatīvajā regulējuma ietvaros. Vienlaikus izvērtēts CPL regulējuma ietekme attiecībā uz Eiropas Savienības dalībvalstu nolēmumu atzīšanu un izpildīšanu Latvijā. Bez tam autore izvērtējusi tiesu praksi attiecībā uz nolēmuma atzīšanas procedūru Eiropas Kopienu tiesību sistēmā, kas ievērojami norāda uz atsevišķiem trūkumiem Eiropas Savienības regulējuma piemērošanā. Darbā tiek piedāvāts risinājums Latvijas normatīvo aktu sakārtošanai tiesu nolēmumu atzīšanas un izpildes jomā, lai sasniegtu Eiropas Savienības prasībām atbilstošu tiesas nolēmumu atzīšanas un izpildes regulējumu. Darbā plaši izmantota Eiropas Kopienas Tiesu prakse, kā arī latviešu, angļu, vācu un krievu literatūras avotiem, kā arī latviešu un angļu literatūras publikācijām.

The paper analyses the legal basis and procedure on recognition and enforcement of judgments and the problems in the framework of private international law of the European Union, namely in accordance to the regulation in Regulations of European Union and in the accordance to international agreements. The author evaluated the necessary of the recognition and enforcement of foreign decisions, comprehends the foreign decision idea and made a compare in the framework of international normative legislation. The paper also analyses the procedure of acknowledgement, and the problems arising to the Civil proceeding of Latvia influence to EU Regulation. The paper offers a solution in order to organize the Latvian legislation in the domain of acknowledgement and implementation of acts of courts, aiming to achieve the organizational standards stipulated by requirements of the European Union. The paper gives reference to sources by Latvian, English, German and Russian authors, Latvian and foreign law, international agreements and practice of Latvian courts of law.
The legal basis and analise in order of frameworks of EU regulation of private law of the recognation of the foreign decisions
Keywords: Juridiskā zinātne