Juridiskas personas maksātnespējas procesa uzsākšana - Ratniece, Laura (Latvijas Universitāte, 2010)
Autores pētījuma „Juridiskas personas maksātnespējas procesa uzsākšana” mērķis ir pierādīt, ka juridiskās personas maksātnespējas procesa uzsākšana nav pietiekami precīzi un pamatoti regulēta un ka Maksātnespējas likuma projekts dos kreditoriem vēl lielākas iespējas maksātnespējas procesu izmantot kā parādu piedziņas līdzekli, un ka tādā veidā zudīs maksātnespējas procesa sākotnējā būtība un mērķis. Bakalaura darbs ir strukturēts trīs nodaļās. Proti bakalaura darba pirmā nodaļa ietver maksātnespējas pazīmju kā obligāta priekšnoteikuma maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanai analīzi. Darba otrajā nodaļā autore pēta ar juridiskas personas maksātnespējas procesa uzsākšanu saistītos problēmjautājumus. Savukārt pētījuma trešajā nodaļā autore izvērtē tiesas darbības pēc maksātnespējas procesa lietas ierosināšanas. Bakalaura darba nodaļas un apakšnodaļas secīgi parāda juridiskas personas maksātnespējas procesa uzsākšanu. Katrā darba nodaļā autore apskata pašreiz spēkā esošā Maksātnespējas likuma regulējumu, salīdzinot to ar Maksātnespējas likuma projektu. Analizējot atsevišķus ar juridiskas personas maksātnespējas procesa uzsākšanu saistītus elementus, autore norāda uz tām problēmām, kas pastāv pašreiz spēkā esošajā regulējumā, piedāvājot to risinājumus. Tāpat arī autore analizē Maksātnespējas likuma projektā ietvertās tiesību normas un norāda uz iespējām problēmsituācijām, ja šīs normas to pašreizējā redakcijā stāsies spēkā. Bakalaura darbs sastāv no 48 lappusēm. Darbā izmantotas 13 literatūras vienības, 13 normatīvie tiesību akti, 10 juridiskās prakses materiāli un trīs interneta resursi.

The aim of the research „The Inception of an Insolvency Process of the Legal Entity” is to prove that the inception of an insolvency process of the legal entity is not regulated clearly enough. Also the author wants to prove that the Insolvency draft law will let creditors use the law and the insolvency process as an instrument of a debt recollection. It will brake the aim and sense of an insolvency process. The research contains three chapters. The first chapter is dedicated to analyse of the signs of an enterprise insolvency. The signs of an enterprise insolvency are an important and concurrent part of preconditions of submission of an insolvency application. In the second chapter the author investigates the questions related to the inception of an insolvency process. In the third chapter the author evaluates the actions done by the court after bringing an action. In each chapter the author analyses the Law on Insolvency, which is valid right now, and compares it with the Insolvency draft law. By analysing some certain components related to the inception of an insolvency process, the author indicates to these problems, which is urgent right now, and offers solution of them. Also the author analyses the Insolvency draft law and indicates to problems which may arise if the Insolvency draft law comes into force. The research contains 48 pages. The author has used 13 units of legal literature, 13 units of legislation material, 10 units of judgements of court and three web pages.
The Inception of an Insolvency Process of the Legal Entity
Keywords: Juridiskā zinātne