Baltu valodu kopējie leksikas areāli Eiropas valodu atlanta materiālos - Frīdenberga, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā “Baltu valodu kopējie leksikas areāli Eiropas valodu atlanta materiālos” tika salīdzināti 66 reāliju nosaukumi latviešu un lietuviešu valodas izloksnēs, konstatēts, kurās izloksnēs tiek lietotas vienādas leksēmas, un noteikts, vai veidojas kopēji leksikas areāli. Uzzīmētas šo reāliju nosaukumu ģeolingvistiskās kartes. Darbā izmantotas atbildes uz Eiropas valodu atlanta Leksikas aptaujas jautājumiem. Leksikas salīdzināšanai izvēlētas trīs grupas – ar augu valsti saistītā leksika, ar dzīvniekiem saistītā leksika un ar cilvēka ķermeni saistītā leksika. Kopumā darbā aplūkotas 437 leksiskās vienības latviešu un lietuviešu valodā, to vidū konstatēti daudzi vienas saknes vārdi, kas veido kopējus leksikas areālus. Latviešu un lietuviešu valodas izloksnēs vienas reālijas apzīmēšanai bieži vien tiek lietoti arī nosaukumi, kas atbilst semantiski. Visvairāk kopēju leksikas areālu ir visai lietuviešu valodai ar augšzemnieku dialekta izloksnēm, kā arī visai latviešu valodai ar žemaišu dialekta izloksnēm. Atslēgvārdi: baltu valodas, kopējie leksikas areāli, ģeolingvistika, valodu atlanti

In the master paper “Common Lexical Areas of Baltic Languages in the Materials of the European Languages Atlas” the names of 66 realia in Latvian and Lithuanian languages were compared. It was stated, in which subdialects similar lexemes are used, and determined, if common lexical areas form. Geolinguistic maps of the names of these realia were drawn. In the paper the answers to the European Languages Atlas (Atlas Linguarum Europae) First Questionnaire were used. For comparison of the vocabulary three groups were chosen – words related to plant kingdom, words related to animals and words related to human body. In total in the paper 437 lexical units in Latvian and Lithuanian languages are discussed, among them many one-root words are established, which form common lexical areas. For notation of one realia in subdialects of Latvian and Lithuanian languages semantically corresponding names are also often used. Most of all common lexical areas has Lithuanian language with the High Latvian dialect, as well as Latvian language with the Zhemaitian dialect. Key words: Baltic languages, common lexical areas, geolinguistics, language atlases
Common Lexical Areas of Baltic Languages in the Materials of the European Languages Atlas
Keywords: Filoloģija