Elektriskās pretestības tomogrāfijas izmantošana pazemes karsta formu izpētē - Džeriņš, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2024)
Elektriskās pretestības tomogrāfija tiek plaši pielietota pazemes karsta procesu un formu identificēšanai visā pasaulē, tomēr līdz šim Latvijā šī metode pielietota tikai atsevišķos gadījumos. Pēdējo desmitgažu laikā notikušie tehnoloģiskie uzlabojumi ļauj veikt daudz efektīvāku elektroizpētes datu ieguvi, apstrādi un interpretāciju. Šajā darbā tiek pētīta elektriskās pretestības tomogrāfijas pielietošana karsta procesu identificēšanai dažādos ģeoloģiskajos apstākļos, kas sastopami Latvijā. Darbā konstatēts, ka elektriskās pretestības tomogrāfija ir piemērota pamatiežu ieguluma dziļuma noteikšanā, kā arī karsta procesu identificēšanā zem morēnas un kūdras nogulumiem. Darbā aprakstītas problēmas, šo metodi pielietojot ar gaisu pildītu pazemes tukšumu identificēšanā. Atslēgas vārdi: ģipšu karsts, elektroizpēte, elektriskās pretestības tomogrāfija, karsta kritenes

Electrical resistivity tomography is widely used to identify subsurface karst processes and forms all over the world, however, so far in Latvia this method has been used only in isolated cases. Technological improvements over the last few decades allow for much more effective field data acquisition, processing and interpretation. This thesis investigates applicability of electrical resistivity tomography for the identification of karst processes in various geological conditions found in Latvia. The results suggest that electrical resistivity tomography is appropriate for determining the depth to bedrock, as well as for identifying karst processes under moraine and peat deposits. This thesis also describes the problems of applying this method in the identification of air-filled underground voids. Keywords: gypsum karst, direct current resistivity, electrical resistivity tomography, karst sinkholes
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Dabaszinātnes (ģeoloģija); Zemes zinātnes, fiziskā ģeogrāfija un vides zinātnes; Dzīvās dabas zinātnes*Life Sciences