Jelgavas iedzīvotāju darba un mācību mobilitāte - Černovska, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbā “Jelgavas iedzīvotāju darba un mācību mobilitāte” tiek raksturoti Jelgavas iedzīvotāji, to izvietojums, darba un mācību mobilitātes iezīmes, kā arī svārstmigrācijas motīvi. Darba un mācību mobilitāte mūsdienās ir nozīmīga, jo tajā iesaistās ar vien lielāks iedzīvotāju skaits. To ietekmē dažādu faktoru kopums, tai skaitā darba vietu piedāvājums un izglītības iespējas, atalgojums. Jelgavas pilsēta pētījumam izvēlēta, jo tai ir laba sasniedzamība, izdevīgs novietojums attiecībā pret valsts galvaspilsētu, kas veicina iedzīvotāju darba un mācību iesaistīšanos svārstmigrācijā. Jelgavā pēdējos gados samazinās bezdarba līmenis, pieaug darbavietu skaits, kā arī attīstās infrastruktūra un pakalpojumi. Darba mērķis ir izvērtēt Jelgavas iedzīvotāju darba un mācību svārstmigrācijas iezīmes. Bakalaura darba pirmajā nodaļā definēti iedzīvotāju darba un mācību mobilitātes, svārstmigrācijas jēdzieni un raksturotas to iezīmes. Nākamā nodaļā aplūkots Jelgavas pilsētas novietojums, darba iespējas, kā arī raksturoti Jelgavas iedzīvotāji. Balstoties uz iedzīvotāju aptaujas rezultātiem, raksturotas darba un mācību svārstmigrācijas iezīmes, kā arī veikta svārstmigrācijas plūsmu un motīvu analīze.

In bachelor’s thesis “Patterns of work and study mobility: the case of Jelgava” residents of Jelgava, their location, work and study mobility, commuting flows, as well as their motives are described. Work and study mobility is important nowadays, since it involves a large number of people, which is affected by economic factors such as employment opportunities and low wages. The city of Jelgava is chosen for the study because it has significant connectivity with the capital, which promotes the involvement of people in work and study commuting. In Jelgava, there is a growing development of infrastructure and services sectors, which promotes commuter flows from other peripheries in Latvia. The aim of thesis is to identify and analyse the patterns of Jelgava residents work and study commuting. The thesis consists of introduction, five chapters, conclusions, bibliography and appendices. First chapter of bachelor’s thesis defines the concept of work and study mobility and commuting. The second chapter looks at the demographic characteristics, location, and job opportunities, as well population of Jelgava. Third chapter summarizes materials and methods, while fourth and fifth chapters present the results daily commuting.
Patterns of work and study mobility: the case of Jelgava
Keywords: Ģeogrāfija; darba un mācību mobilitāte; iedzīvotāji; svārstmigrācijas plūsmas un motīvi; mobilitātes iezīmes