Smadzeņu aprites dinamika: Latvijas reemigrantu no Īrijas ieguldījuma ietekmes un potenciāla analīze - Uļičeva-Kvietkauska, Patricija (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā maģistra darbā tiek pētīta smadzeņu cirkulācijas dinamika, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas reemigrantiem, kuri atgriezušies no Īrijas. Atšķirībā no smadzeņu aizplūšanas, smadzeņu cirkulācija apzīmē kvalificētu personu un viņu zināšanu divvirzienu kustību, uzsverot iespējamos ieguvumus gan izcelsmes, gan mītnes valstīm. Pētījumā analizēts, kā Latvijas atgriezušies migranti veicina valsts ekonomiku caur prasmju pārnesi, inovācijām un transnacionālajiem tīkliem, vienlaikus aplūkojot strukturālos un sociālos izaicinājumus, ar kuriem viņi saskaras reintegrācijas procesā. Pētījumā izmantota jaukta metode: kvalitatīva interviju tematiskā analīze ar reemigrantiem un nozares pārstāvjiem, kā arī kvantitatīva Latvijas un Īrijas migrācijas tendenču izpēte. Rezultāti liecina, ka, lai arī reemigrantiem ir ievērojams sociālekonomiskais potenciāls, tas bieži netiek pilnvērtīgi izmantots sistēmisku šķēršļu dēļ. Darba noslēgumā sniegti politikas ieteikumi, lai uzlabotu reintegrācijas mehānismus un maksimāli izmantotu atgriešanās migrācijas attīstības potenciālu, piedāvājot nozīmīgu ieguldījumu migrācijas politikas, diasporas iesaistes un nacionālās attīstības stratēģiju pilnveidē.

This thesis explores the dynamics of brain circulation through a focused analysis of Latvian re-emigrants returning from Ireland. Brain circulation, as opposed to brain drain, represents the bidirectional movement of skilled individuals and their knowledge, emphasizing the potential benefits for both sending and receiving countries. The study investigates how Latvian returnees contribute to the national economy through skill transfer, innovation, and transnational networks, while also examining the structural and social challenges they face upon reintegration. The research applies a mixed-methods approach: thematic analysis of qualitative interviews with re-migrants, and quantitative examination of migration trends between Latvia and Ireland. The findings suggest that while Latvian re-emigrants hold substantial socio-economic potential, this is often underutilized due to systemic barriers. The study concludes with policy recommendations aimed at improving integration frameworks and maximizing the developmental impact of return migration, offering valuable insights for migration policy, diaspora engagement, and national development strategies.
The Dynamics of Brain Circulation: an Analysis of the Contributions, Effects and Potential of Latvian re-emigrants from Ireland
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; smadzeņu cirkulācija; atgriešanās; migrācija; reemigranti; Latvija