Jauniešu intelektuālās migrācijas no Latvijas sociālekonomiskie aspekti - Kumeiska, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2020)
Intelektuālā migrācija noved pie cilvēkkapitāla pārdalīšanas starp pasaules valstīm. Visizglītotākā un daudzsološākā personāla masveida migrācija noved pie cilvēkkapitāla izsīkuma valstī, kas būtiski ietekmē tās ekonomiskās izaugsmes iespējas. Realitāte rāda, ka šodien ir svarīgi ne tikai ieguldīt darbinieku kvalifikācijā, bet arī turēt viņus valstī. Tāpēc ir svarīgi saprast, kādi faktori motivē izglītotus cilvēkus, kad viņi dod priekšroku pamest dzimteni. Šī pētījuma mērķis ir identificēt izglītotu jauniešu ar augstu potenciālu intelektuālās migrācijas no Latvijas sociālekonomiskos faktorus un sekas, un, pamatojoties uz to, pamatot vajadzību pēc iespējamiem pasākumiem šī procesa regulēšanai. Pētījumā tika atklāts, ka ir vairāki faktori, kas ietekmē studentu migrācijas noskaņu. Starp tiem ir iegūtās izglītības virziens, karjeras plāni un ārvalstu pieredzes klātbūtne. Ja mēs runājam par galvenajiem migrācijas iemesliem, tad dominē augsta dzīves kvalitāte ārzemēs, izglītības kvalitāte, tiesiskais klimats, drošības līmenis, kā arī karjeras iespējas ārzemēs. Atslēgas vārdi: INTELEKTUĀLĀ MIGRĀCIJA, JAUNIEŠI, SOCIĀLEKONOMISKIE FAKTORI, SEKAS, MOTĪVI, CILVĒKKAPITĀLS.

Intellectual migration leads to the redistribution of human capital between the countries of the world. Mass migration of the most educated and promising personnel leads to the depletion of human capital in the country, which significantly affects its economic growth opportunities. Reality shows that today it is important not only to cultivate skilled and promising workers, but also to keep them in the country. Therefore, it is important to understand the motives that motivate educated people when they prefer to leave their homeland. The aim of this study is to identify the socio-economic factors and consequences of educated young people with high potential for intellectual migration from Latvia and, based on this, to substantiate the need for possible measures to regulate this process. The study found that there are several factors that influence the mood of student migration. These include the direction of the acquired education, career plans and the presence of foreign experience. If we talk about the main reasons for migration, then a high quality of life abroad, quality of education, legal climate, level of security, as well as career opportunities abroad dominate. Keywords: INTELLECTUAL MIGRATION, YOUTH, SOCIO-ECONOMIC FACTORS, CONSEQUENCES, MOTIVES, HUMAN CAPITAL.
Socio-economic aspects of youth intellectual migration from Latvia
Keywords: Ekonomika; INTELEKTUĀLĀ MIGRĀCIJA; JAUNIEŠI; SOCIĀLEKONOMISKIE FAKTORI; SEKAS; MOTĪVI