Lasīšanas efektivitāte brīvas un fiksētas galvas gadījumā - Jokste, Inita (Latvijas Universitāte, 2007)
Atslēgas vārdi: lasīšanas ātrums, fiksācijas, acu-galvas sadarbība, iViewX. Bakalaura darba mērķis ir salīdzināt acu kustības pirms un pēc lasīšanas treniņiem ar divām pieraksta metodēm. Eksperimentā par iekārtu salīdzināšanu piedalījās 9 dalībnieki, 6 dalībnieki mēnesi trenējās ātrlasīšanu. Tika salīdzināti acu kustību parametri, pirms un pēc lasīšanas treniņiem, kā arī parametru atšķirības starp uzdevumiem- lasot ar fiksētu galvas stāvokli, ar brīvu galvas stāvokli klusi un balsī. Lasīšanas treniņi pierādīja savu efektivitāti- lasīšanas ātrums palielinājās no 172±75 uz 243±73 vārdiem minūtē, fiksāciju ilgumiem samazinoties no 425±144 uz 303±69 ms (lasot no monitora). Lasot klusi ar fiksētu un brīvu galvas stāvokli, netika novērota nozīmīga atšķirība, taču lasīšanas ātrums samazinājās no 136±22 uz 99±22 v/min, lasot balsī, palielinoties fiksāciju skaitam. Salīdzinot iViewX Hi-Speed un iViewX HED, pierādījās, ka ar pierakstā ar brīvu pētījuma dalībnieka galvu (HED) nevar aprēķināt regresijas, turklāt īsas sakādes, kā arī īsas fiksācijas savā starpā var summēties.

Keywords: reading rate, fixations, eye-head coordination, iViewX This research is dedicated to evaluating eye movements in reading recorded by iViewX HiSpeed and HED before and after speed reading trainings. Both eye movement recording setups were compared by recording eye movements of 9 volunteers. Six of them participated in speed reading trainings. After trainings reading speed increased (from172±75 to 243±73 words per minute) mainly because of shorter fixations (from 426±144 to 303±69 ms), while reading from monitor. No statistical difference was found in silent reading from PC screen and a book. Reading speed was considerably smaller in oral reading (from 136±22 to 99±22 words per minute). When the reader’s head is free (HED), regressions cannot be defined. The data suggest that shorter saccades are omitted and fixations may be merged.
The reading efficiency in case of fixed and free head
Keywords: Fizika