Līdzdalība - Malojlo, Matīss (Latvijas Universitāte, 2017)
Līdzdalības institūta regulējumā Latvijas krimināltiesībās līdz ar Krimināllikuma spēkā stāšanās dienu nav tikušas veiktas nekādas izmaiņas. Tomēr tā piemērošanas problemātika tādos aspektos kā nošķiršana no dalības, pareiza līdzdalībnieka veida noteikšana, kā arī citi jautājumi, kas saistīti ar līdzdalības piemērošanu praksē, joprojām var sagādāt zināmas problēmas. Šajā pētījumā mērķi bija parādīt, ka līdzdalības regulējums Krimināllikumā nav pilnīgs un tas būtu papildināms ar izvērstāku uzkūdītāja jēdzienu un nosacījumu, ka katrs līdzdalībnieks tiek sodīts atbilstoši savai vainai neatkarīgi no citu personu vainas, kā arī izzināt praksē pastāvošās problēmas, kas skar līdzdalību, sniedzot tām savu vērtējumu un ieteikumus. Lai sasniegtu šos mērķus, autors izpētīja līdzdalības institūta vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā no 20.gadsimta sākuma līdz mūsdienām, apskatīja vairāku Latvijas un ārvalstu krimināltiesību ekspertu redzējumu un viedokļus attiecībā pret līdzdalību, izzināja Latvijas tiesu praksē paustās atziņas un salīdzināja līdzdalības regulējumu ar citām valstīm. Šā pētījuma izstrādes rezultātā autors pārliecinājās par līdzdalības regulējuma pilnveidošanas nepieciešamību, kā arī izzināja problēmsituācijas tās piemērošanai praksē, sniedzot savu juridisko vērtējumu, kā tās labāk novērst.

After Criminal Law entered into force, in complicity institute regulation of Latvian criminal law has not been made any changes. However, its application problems in terms of separation of participation, to determinate the proper kind of accomplice, as well as many other issues related to the complicity application in practice still can lead to some problems. As the purpose of this study was to show that the complicity rules of Criminal Law are not comprehensive and it should be supplemented by more detailed instigator concept and providing that each accomplice shall be punished according to his own guilt, regardless of the other person’s guilt. One more purpose was to explore the existing problems which are connected with the complicity in practice, providing them own assessment and recommendations. To achieve these purposes the author studied the historical development of the complicity institute in Latvian territory for the period since the early 20th century till the present time, studied a number of Latvian and foreign criminal law experts, their visions and opinions in relation to the complicity, and also explored the cognitions expressed in a Latvian court practice and compared the complicity rules with other countries. As a result of this study the author made sure that it’s need to improve the complicity rules, also the author explored problem situations of its application in practice, giving his legal assessment of how best to prevent it.
Complicity
Keywords: Juridiskā zinātne; Līdzdalība; Organizētājs; Uzkūdītājs; Atbalstītājs; Dalība