Karavīru izvērtēšanas un atestācijas problēmas un to risinājumi Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos - Liepkalns, Roalds (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā zinātniskajā darbā pievērsta uzmanība personāla vērtēšanas problēmām Latvijas Nacionālajos bruņotajos spēkos, analizējot iemeslus, kādēļ šajā organizācijā 15 gadu laikā kopš tās nodibināšanas neveiksmi pēc kārtas piedzīvojuši jau 5 dažādi personāla vērtēšanas modeļi, un piedāvājot iespējamo risinājumu, kas balstīts uz Latvijas aizsardzības sistēmas vadīšanas attiecību un vajadzību analīzi, kā arī uz vērtēšanas teorētiskajiem principiem un starptautiski atzītiem personāla vērtēšanas labas prakses standartiem. Izmantojot kvalitatīvās izpētes metodes, darba ietvaros analizēta līdzšinējā personāla vērtēšanas prakse Latvijā un citās NATO dalībvalstīs, aplūkojot svarīgākos personāla vērtēšanas sistēmu darbības efektivitātes un ilgtspējības nosacījumus. Izpētes rezultātā sintezēts Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ieteicamais personāla vērtēšanas sistēmas modelis un priekšlikumi par tā ieteicamo ieviešanas gaitu.

This research paper addresses problems of personnel evaluation in the National Armed Forces of Latvia, providing analysis of reasons for consequtive failure of 5 different personnel evaluation models that were introduced by this organization, and offering a possible solution that is based on assessment of management relations and needs of the defence system of Latvia, as well as the theorethical principles of evaluation and internationally recognized good practice standards of personnel evaluations. This paper uses qualitative research methods to analyze the existing practice of personnel evaluation in Latvia and other NATO member countries by looking at the key factors that determine effectiveness and sustainability of personnel evaluation systems. The research generates the most appropriate personnel evaluation model for the National Armed Forces of Latvia and provides suggestions for optimal implementation of the model.
Problems and Solutions for Appraisal and Attestation of Soldiers in National Armed Forces of Latvia
Keywords: Vadībzinātne