Patiesā labuma guvēja noskaidrošanas problēmas komerctiesībās - Rozītis, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Patiesais labuma guvējs ir tiesību subjekts, kas no tiesiska darījuma noslēgšanas gūst finansiālu labumu vai iegūst kādas konkrētas subjektīvās tiesības. Nezinot patiesā labuma guvēju pastāv korupcijas, ļaunprātīgu amatpersonas tiesību un pienākumu izmantošanas savam labumam, noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas, personu ienākumu un mantas slēpšanas, kā arī citi draudi. Patieso labuma guvēju identitātes atklāšana finanšu tirgos ir nozīmīgs investoru aizsardzības mehānisms, kuri, izmantojot šo informāciju, var veiksmīgāk izvērtēt ar investīcijām saistītos riskus. No publisko tiesību viedokļa patieso labuma guvēju noskaidrošana ir svarīga nodokļu jautājumos, kā arī lai samazinātu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas iespējas. Atslēgvārdi: patiesais labuma guvējs, ārzonu finanšu centrs, trasts, atklāšanas pienākums

Beneficial owner is a beneficiary of business deal or any other arrangement who’s identity is not disclosed in such arrangement. If the identity of a beneficial owner is hidden, different types of threats may arise, including public corruption, conflict of interest, money laundering, illegal hiding of income or assets. Disclosure of beneficial ownership is a powerful mechanism for protection of the investors on the capital markets. By obtaining information about beneficial ownership such investors can calculate their investments more carefully. From the perspective of public interest disclosure of beneficial ownership is important in tax law and possible prevention of illegal activities. Keywords: beneficial owner, offshore financial center, trust, duty of disclosure
Difficulties in determining beneficial owner in commercial law
Keywords: Juridiskā zinātne