Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - Zeltiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Šī tēma ir aktuāla, jo šis nodoklis skar katru personu, kas iesaistīta darba tirgū, un, to maksājot, persona sociālo risku gadījumos var atgūt daļēju zaudēto ienākumu kompensāciju. Darbu veido trīs nodaļas ar apakšnodaļām, autora izteiktie secinājumi un priekšlikumi. Darba mērķis ir, pamatojoties uz pieejamo literatūru, izpētīt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā, to aprēķināšanu un piemērošanu, kā arī sniegt iespējamos risinājumus valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pilnveidošanā. Pētījuma gaitā tiek konstatēts, ka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas saskaras ar dažādām problēmām, tai skaitā, to nepietiekamību valsts budžetā, lai nosegtu sociālos pabalstus, un sabiedrības neuzticība tām. Bakalaura darbs rakstīts latviešu valodā. Darbs sastāv no 73 lappusēm, 13 tabulām, 17 attēliem un 6 pielikumiem.

The topic of the bachelor's thesis is State social insurance mandatory contributions. This issue is relevant because this tax affects every person involved in the labor market, and by paying it, a person can receive partial compensation for lost income in cases of social risks. The work consists of three chapters with subsections, the author's conclusions and suggestions. The aim of the work is, based on the available literature, to study the mandatory state social insurance contributions in Latvia, their calculation and application, as well as to provide possible solutions for the improvement of state social insurance mandatory contributions. The study finds that mandatory state social insurance contributions face various problems, including their insufficiency in the state budget to cover social benefits and public distrust of them. The bachelor's thesis is written in Latvian. The thesis consists of 73 pages, 13 tables, 17 pictures and 6 appendices.
State Social Insurance Mandatory Contributions
Keywords: Ekonomika; valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; nodoklis; sociālā apdrošināšana; valsts speciālais budžets; sabiedrības neuzticība