Enerģijas pieejamība un relatīvā enerģijas deficīta sportā (RED-S) riska novērtējums estētisko un komandu sporta veidu pārstāvēm - Gaile, Ieva (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba nosaukums: Enerģijas pieejamība un relatīvā enerģijas deficīta sportā (RED- S) riska novērtējums estētisko un komandu sporta veidu pārstāvēm. Maģistra darba autors: Ieva Gaile, Latvijas universitātes Bioloģijas fakultātes profesionālās maģistra studiju programmas “Sporta Zinātne” studente. Aktualitāte: RED-S ir zemas enerģijas pieejamības (EA) stāvoklis, kas var skart visu līmeņu sportistus neatkarīgi no vecuma un dzimuma. Tam ir plaša negatīva ietekme uz visām organisma sistēmām, un tas var nopietni apdraudēt sportista veselību un veiktspēju ilgtermiņā. Augsts RED-S risks pastāv mākslas vingrošanā, daiļslidošanā, daiļlēkšanā u.c. estētiskajos sporta veidos, kur cildinātas tiek slaidas un liesas auguma aprises, veicinot izmainītu ēšanas uzvedību un slodzei neatbilstošu uzņemtās enerģijas apjomu. Darba mērķis: novērtēt ķermeņa kompozīcijas un enerģijas pieejamības korelāciju estētisko un komandu sporta veidu pārstāvēm, kā arī novērtēt pētījuma dalībnieču relatīvā enerģijas deficīta sportā (RED-S) potenciālo risku. Metodes: Pētījumā piedalījās 24 dalībnieces: 12 estētisko (daiļslidošana un mākslas vingrošana) un 12 komandu (hokejs un volejbols) sporta veidu pārstāves. Lai aprēķinātu EA un noskaidrotu potenciālo RED-S risku, dalībniecēm tika veikta ķermeņa audu kompozīcijas analīze ar BIA metodi, kā arī veidojot septiņu dienu uztura un aktivitāšu pierakstu, tika iegūti dati par dalībnieču ikdienā uzņemto un patērēto enerģiju. Dalībnieču potenciālais RED-S risks tika novērtēts ar tam speciāli izstrādātu klīniskās novērtēšanas rīku RED-S CAT. Dati tika apkopoti un analizēti Microsoft Excel un SigmaPlot 14,5 datorprogrammās. Rezultāti: Estētisko sporta veidu pārstāvēm EA bija kritiski zema (EA = 25,9 ± 10,3 kcal/kg FFM/dienā) un statistiski nozīmīgi atšķīrās no komandu sportistēm, kurām EA bija nedaudz zemāka par optimālu (EA = 40,3 ± 3,2 kcal/kg FFM/dienā). Sportistēm ar zemāku EA novēroja zemāku ĶMI un FM (%) – tika atrasta statistiski nozīmīga pozitīva korelācija starp EA un FM (%), tomēr saikne starp EA un ĶMI nebija statistiski nozīmīga, lai gan pastāvēja pozitīva korelācijas tendence. Augstāku potenciālo RED-S attīstības risku novēroja estētisko sporta veidu grupā, kur 53,8 % dalībnieču atradās mērena vai augsta riska kategorijā, salīdzinājumā ar komandu sporta veidu grupu, kur visas sportistes atradās zema riska kategorijā.

Title of Master’s Thesis: Energy availability and relative energy deficiency in sport (RED-S) risk assessment in aesthetic and team sport athletes. Author: Ieva Gaile, student of the professional master's study program "Sports Science" at the Faculty of Biology, University of Latvia. Background: RED-S is a low energy availability (EA) condition that can affect athletes of all levels, regardless of age or gender. It has far-reaching negative effects on all body systems and can pose a serious threat to an athlete's long-term health and performance. There is a high risk of RED-S in artistic gymnastics, figure skating, diving, and other aesthetic sports, which promote a slim and lean body, developing altered eating behaviour and inadequate energy intake. Objective: to assess the correlation between body composition and energy availability in aesthetic and team sport athletes, as well as to assess their potential risk of relative energy deficiency in sport (RED-S). Methods: Representatives of 24 aesthetic (figure skating and artistic gymnastics) and team (ice hockey and volleyball) sports participated in the study. To calculate the EA and determine the potential risk of RED-S, the participants were analysed for body tissue composition by the BIA method. A seven-day diet and activity record were obtained to provide data on the participants' daily energy intake and consumption. The potential RED-S risk of the participants was assessed using a specially developed RED-S CAT clinical evaluation tool. Data were collected and analysed in Microsoft Excel and SigmaPlot 14.5 computer programs. Results: For aesthetic sports, the EA was critically low (EA = 25.9 ± 10.3 kcal / kg FFM / day) and based to statistics was significantly different from team athletes, whose EA was slightly below optimal (EA = 40.3 ± 3.2 kcal / kg FFM / day). Athletes with a lower EA showed a lower BMI and FM (%) – a statistically significant positive correlation was found between EA and FM (%), however, the relationship between EA and BMI was not statistically significant, although there was a positive correlation trend. The potential risk of developing RED-S is higher in the field of aesthetic sports, where 53.8 % of participants are in the moderate or high- risk category, compared to team athletes, where all participants are in the low-risk category.
Energy availability and relative energy deficiency in sport (RED-S) risk assessment in aesthetic and team sport athletes
Keywords: Sporta zinātne; relatīvais enerģijas deficīts sportā; RED-S; enerģijas pieejamība; estētiskie sporta veidi; komandu sporta veidi