Administratīvā akta darbības apturēšana - Jēkabsons, Andris (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā autors apskata administratīvā akta darbības apturēšanu kā vienu no pagaidu aizsardzības līdzekļiem administratīvajā procesā. Pagaidu aizsardzības līdzekļi administratīvajās lietās tiek uzskatīti par jauniem tiesību institūtiem, kuri tika iestrādāti Administratīvā procesa likumā, lai aizsargātu personu no iespējamas prettiesiskas valsts pārvaldes darbības, līdz spēkā stāsies galīgais tiesas nolēmums. Līdz ar to rodas jautājums vai esošais administratīvā akta darbības apturēšanas regulējums ir pietiekams personas tiesību efektīvai nodrošināšanai pret valsts pārvaldes administratīvajiem aktiem un tās faktisko rīcību. Ņemot vērā šī institūta nozīmi personas tiesību nodrošināšanā, kā arī apstākli, ka Latvijā līdz šim administratīvā akta darbības apturēšana nav plaši pētīta autors darbā ir analizējis šo jautājumu sniedzot pamatotus secinājumus un priekšlikumus. Lai nodrošinātu administratīvā akta darbības apturēšanu, nereti personas vēlas izmantot citus aizsardzības līdzekļus, šāda situācija ir gadījumos, kad juridiski administratīvā akta darbība ir apturēta, bet faktiski tas nenotiek. Veicot grozījumus likumā likumdevējs ir ietvēris regulējumu, kas aizsargā administratīvā akta adresātu pret trešo personu ļaunprātībām.

Author of the diploma paper discuss application of the temporary preventive means in administrative process – suspension of the administrative act procedure. Temporary preventive means in administrative cases refer to the new legal institutes, which were established in to the Law of Administrative process in order to protect an individual from the possible illegal action of the state administration, before the final judgement of the court has come into force. Thus it is a disputable issue – whether the current legal adjustment of suspending procedure of the administrative act is sufficient to provide an effective protection of the individual’s rights from the authority’s administrative acts or its actual deeds. Considering into the account the role of this institute in provision of the individual’s rights as well as the fact that up to date no extensive study of the suspension of the administrative act procedure has been made in the legal system, the author has been analysed this question, giving well-founded conclusions and proposals. To ensure suspension of the administrative act, frequently persons want to use other preventive means of administrative process, this kind of situations are in such cases, when the administrative act has suspended according to law, but practically this procedure has been ignored. By making amendments of law, Lawmaker has included regulations, which ensure the addressee of an administrative act against maliciousness of third persons.
Suspension of administrative act procedure
Keywords: Tiesības