Varas sadalījums Latvijas Republikas Saeimā un Eiropas Parlamentā - Jemeļjanova, Stella (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbs veltīts varas sadalījuma noteikšanai Latvijas Republikas Saeimā un Eiropas Parlamentā (starp partijām, starp valstīm). Aprēķini un secinājumi tiek veikti, izmantojot spēļu teorijas elementus, proti, varas indeksus. Diplomdarbā varas noteikšanai tiek izmantoti trīs varas indeksi. Klasiskais Shapley-Shubik indekss palīdz noteikt spēlētāja potenciālo ietekmi lēmumu pieņemšanas procesā, kurš nav atkarīgs no spēlētāju priekšrocībām un visas koalīcijas ir vienādi iespējamas. Savukārt modificētais Shapley-Shubik indekss un Aleskerov indekss ņem vērā spēlētāju uzvedību, politiskās stratēģijas un intereses. Lai noteiktu Shapley-Shubik un Aleskerov indeksus, tiek izmantota sakaru ciešamības funkcija, kuras pamatā ir grupu pozīciju saskaņotības indekss, kurš tiek izveidots pēc atlasītiem informatīvas balsošanas rezultātiem. Rēķinot Shapley-Shubik indeksu Eiropas Parlamenta valsts-locekļiem, tiek izmantota PowerIndex programma, kas ir sastādīta Java programmēšanas valodā.

This thesis is dedicated to the analysis of the power distribution in the Parliament of the Republic of Latvia and in the European Parliament (between the parties and between the countries). The calculations and conclusions in this thesis are made on the basis of the game theory’s elements (power indices). There are three power indices that are used in the thesis to define the distribution of power. The clasical Shapley-Shubik index helps to calculate agent’s potencial influence during the decision-making process, but this index is not influenced by the preference of the agents and all the coalitions are equally possible. In their turn Aleskerov index and modified Shapley-Shubik index are taking into account agent’s preferences, interests and political strategies. Intensity function is applied to calculate two nonclassical power indices. The Shapley-Shubik index calculations of member-states of the European Parliament are perfomed using the program PowerIndex, on the basis of Java programming language.
Distribution of Power in the Parliament of the Republic of Latvia and the European Parliament
Keywords: Matemātika