Bibliotēku pieejamība iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem - Jarovojs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma problēma ir saistīta ar to, ka lielākai daļai no Latvijas bibliotēkām nav atbilstoša vides nodrošinājuma pieejamības un darbinieku kompetences, kas veicinātu iedzīvotāju ar kustību traucējumiem bibliotēku apmeklēšanu. Pētījuma mērķis ir izanalizēt situāciju par Rīgas Centrālās bibliotēkas un tās filiālbibliotēku pieejamību iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem. Pētījums parādīja, ka Latvijā atšķirībā no citām valstīm vides pieejamība un tās nodrošinājums (arī bibliotēkās), ir tikai tā sākotnējā attīstības stadijā. Parādīja arī to, ka bibliotēku pieejamība iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem ir atbilstoša tikai dažās no bibliotēkām un vēl ir pietiekoši daudz un dažādu nepilnību, lai vides pieejamība bibliotēkās tiktu pilnībā nodrošināta. Atslēgas vārdi: vides pieejamība, bibliotēkas, invalīdi, kustību traucējumi.

The research problem is related that the most of the libraries in the Latvia do not have the appropriate environment accessibility and librarian’s necessary competencies which contribute people with reduced mobility library visiting. The purpose is to analyze the situation of the accessibility in the Riga central library and its branches for the people with reduced mobility. The research showed that in the Latvia unlike from other countries accessibility and its maintenance (also in libraries) is only in its initial stage of development. The library accessibility for people with reduced mobility is appropriate only in some of the investigated libraries and still there are many and various disadvantages that environment accessibility libraries would be fully ensured. Key words: accessibility, libraries, disabled people, movement disorders.
Library for people with reduced mobility
Keywords: Bibliotēkzinātne