Eiropas Savienības aģentūras,to izveidošana un pilnvarošana - Jonins, Emīls (Latvijas Universitāte, 2018)
Eiropas Savienības aģentūras ieņem aizvien nozīmīgāku lomu Eiropas Savienības administrācijā. To kopskaits šobrīd pārsniedz četrdesmit un tām piešķirto pilnvaru apjoms pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami palielinājies. Šā darba mērķis ir noskaidrot, kas ir Eiropas Savienības aģentūras, kāda ir to loma Eiropas Savienības administrācijā un kādi ir ierobežojumi šo aģentūru izveidošanai un pilnvarošanai. Mērķa sasniegšanai tika aplūkots Eiropas Savienības aģentūras jēdziens Komisijas dokumentos un arī juridiskajā literatūrā. Tāpat tika analizēta arī EST prakse un juridiskā literatūra saistībā ar Eiropas Savienības aģentūru izveidošanu un pilnvaru nodošanu tām. Darba noslēgumā tika noskaidrots jēdziena Eiropas Savienības aģentūra saturs, kā arī identificēti ierobežojumi Eiropas Savienības aģentūru izveidei un pilnvarošanai.

European Union’s agencies play an increasingly significant role in the European Union’s administration. The total number of European Union’s agencies currently exceed fourty, and the amount of powers granted to the European Union’s agencies has significantly increased over the last ten years. The purpose of this work is to clarify, what is European Union’s agency, what is the role of European Union’s agencies in the European Union’s administration, and what are the limitations to the creation and empowerment of the European Union’s agencies. To achieve the goal of the work, the term of European Union’s agency is analysed within Commissions documents and legal literature. Also, the case law of CJEU and legal research regarding creation and empowerment of the European Union’s agencies is analysed. At the end of the work, the term of the European Union agency is clarified, as well as the restrictions to the creation and empowerment of European Union agencies is identified.
EU Agencies, Ther Creation and empowerment
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienības aģentūras; pilnvaru deleģēšana; pilnvaru nodošana; EU agencies; delegation of powers