Bērnu drošības izjūtas veidošana pedagoģiskā procesā pirmsskolā - Curikova, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba pamatā bija tēma “Bērnu drošības izjūtas veidošana pedagoģiskā procesā pirmsskolā”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot dažādu metožu un līdzekļu izmantošanas efektivitāti pedagoģiskajā procesā drošības sajūtas veidošanā pirmsskolas vecuma bērniem. Darbs sastāv no divām daļām, teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā tika analizēta psiholoģiski zinātniska un pedagoģiskā literatūra par drošības sajūtu un tās veidošanos bērnos pirmsskolas vecumā. Praktiskajā daļā tika veikts pētījums, kas sastāvēja no trim daļām: konstatējošās, veidojošās un kontroles. Praktiskajā daļā tika izmantotas divas pētījuma metodes - pedagoģiskais novērojums un pedagoģiskais praktiskais darbs. Praktiskajā daļā tika aprakstīts pētāmās grupas raksturojums, kā arī pētījuma gaita un pētījuma laikā veiktās metodes. Pētījuma gaitā tika īstenota programma drošības izjūtas paaugstināšanai bērnos pedagoģiskajā procesā. Spēle pēc savām īpašībām ir labākais veids, kā sasniegt bērna spēju attīstību. Tieši caur spēli bērns apgūst pasauli, gatavojas pieaugušā dzīvei. Spēle ir nozīmīga bērnu personības attīstībai, kad viņi nonāk sociālo attiecību pasaulē ar apkārtējiem cilvēkiem, dabu. Analizējot pētījuma rezultātus atbilstoši novērojumu datiem, redzama pozitīva tendence bērnos drošības izjūtas veidošanā. Pedagoģiskajā procesā izmantotā tematisko spēļu nodarbību metode ir ievērojami uzlabojusi drošības izjūtas veidošanas procesa efektivitāti bērniem pirmsskolas vecumā. Atslēgas vārdi: DROŠĪBAS IZJŪTA, DROŠĪBA, PEDAGOĢISKAIS PROCESS, IZGLĪTĪBAS VIDE, PIEAUGUŠĀ IETEKME UZ BĒRNA ATTĪSTĪBU, EMOCIONĀLAIS FONS, SPĒLES, SASKARSME. Kvalifikācijas darba apjoms: 45 lpp, 4 attēls, 10 tabulas, 3 pielikumi un 32 literatūras avoti.

In the basis of qualifying work was theme “Creating a sense os child safety in the pedagogical process in preschool”. The purpose of the study was to find out the effectiveness of the use of different methods and means in the pedagogical process in the formation of the feeling of protection among preschool aged children. The work consists from two parts, theoretical and practical. In the theoretical part the psychological, scientific, pedagogical literature about the feeling of protection and its formation in preschool aged children was analyzed. In the practical part the study which consisted of three parts – stating, forming and control, was being conducted. In the practical part two methods, pedagogical observation and pedagogical practical work, were used. In the practical part the characteristics of the research group, the course of the study and the methods conducted during the study were described. During the study, a program to increase the feeling of protection in children in the pedagogical process, was implemented. The game, by virtue of its characteristics is the best way to achieve the development of the child's abilities. Particularly through the game the child discovers the world, prepares for adulthood. The game is significant for the personal development of children, entering the world of social relations with the people and nature around them. According to processed the results of the study in accordance with the observational data it is seen a positive dynamic in the formation of the feeling of protection in children. The method of the thematic game lessons used in the pedagogical process has made it possible to increase significantly the efficiency of the process of developing the feeling of protection in preschool aged children. Key words: FEELING OF PROTECTIONf, SAFETY, PEDAGOGICAL PROCESS, EDUCATIONAL ENVIRONMENT, THE INFLUENCE OF AN ADULT ON THE DEVELOPMENT OF A CHILD, EMOTIONAL STATE, GAMES, COMMUNICATION.
Creating a sense of child safety in the pedagogical process in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; DROŠĪBAS IZJŪTA; DROŠĪBA; PEDAGOĢISKAIS PROCESS; IZGLĪTĪBAS VIDE; PIEAUGUŠĀ IETEKME UZ BĒRNA ATTĪSTĪBU