Dižskābāržu mežu augu sabiedrību izplatība Latvijā - Mitkovs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā “Dižskābaržu mežu augu sabiedrību izplatība Latvijā” mērķis ir noskaidrot dižskābaržu mežu augu sabiedrību daudzveidību un to floristisko līdzību ar dižskābaržu mežiem dižskābarža izplatības pamatareālā Dižskābardis ir svešzemju suga, kas Latvijā, galvenokārt, ir sastopama valsts rietumdaļā, kur ir piemērotāks klimats. Svarīgi ir apzināt Latvijas dabā nonākušo svešzemju sugu izplatību, lai noskaidrotu gan to ietekmi uz apkārtējām sugām, gan arī apzinātu sugas potenciālu, kā dabas resursu. Darbā izmantotie dati ir iegūti no prof. Māra Laviņa, kurš jau iepriekš ir pētījis dižskābaržu augu sabiedrības Latvijā. Analizējot datus tika izmantota klāsteranalīzes metode, ar kuras palīdzību tika mēģināts noskaidrot iepriekšējā pētījuma atkārtojamību, izmantojot iepriekšējos datus kopā ar jauniegūtajiem. Izmantojot iegūtos rezultātus tika izdalīta jauna dižskābarža sabiedrība. Veicot Latvijas dižskābāržu mežos sastopamo sugu salīdzinājumu ar dižskābarža mežu pamatareālu, tika secināts, ka kopumā sugu daudzveidība nav tik liela, kāda tā ir dižskābaržu mežos Viduseiropā.

Bachelor Thesis “Distribution of beech forest plant communities in Latvia” aim is to find out beech forest community diversity and its floristic similarity with beech forests in territory of its main distribution. Beech is a foreign species, that is located mostly in western part of Latvia where climate is more suitable. It is important to realize distribution of those foreign species that have spread in Latvia's natural environment to find out their influence on surrounding species and realize it’s potential as natural resource. Data that are being used in research have been acquired from professor Māris Laiviņš who has previously researched beech communities in Latvia. Data was analyzed using cluster analysis. By using this method, it was tested whether previous research can be repeated by combining both old and new data. By using acquired results a new beech community was identified. In conclusion by comparing Latvia's beech forest with territory of main distribution of beech forests it was concluded that diversity of species is smaller in Latvia then in Central Europe.
Distribution of beech forest plant communities in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; Fagus sylvatica; dižskābārža meži; augu sabiedrība; klāsteranalīze