Kūdras un citu biomateriālu pirolīzes produkti (bioogles) un to izmantošana piesārņojošo vielu sorbcijai - Vaļule, Santa (Latvijas Universitāte, 2015)
Kūdra ir labs piesārņojošo vielu sorbents, savukārt pasaulē par ievērojami efektīvāku līdzekli vielu sorbcijai tiek atzītas bioogles. Izmantojot kūdru bioogles iegūšanai, ir iespējams iegūt augstas kvalitātes materiālu, lai nevēlamās vielas saistītu. Maģistra darba mērķis ir pētīt biomateriālu, vispirms kūdras termiskās apstrādes jeb pirolīzes produktu īpašības un to izmantošanas iespējas par sorbentiem. Darba ietvaros tika sintezēta bioogles paraugu sērija no kūdras, niedrēm, koksnes skaidām un sapropeļa. Iegūtie paraugi tika analizēti, nosakot to īpašības un sorbcijas kapacitāti divām krāsvielām, diviem metāliskajiem elementiem un medicīniskai vielai. Rezultātā noteikts, ka augstākā vielu sorbcijas kapacitāte ir no kūdras sintezētajam bioogles paraugam B900, taču samērā augsta tā ir arī bioogles paraugiem, kas iegūti 300 līdz 450 °C temperatūrā. No citiem biomateriāliem sintezētās bioogles sorbcijas kapacitāte ir ievērojami zemāka.

Peat is an effective sorbent of pollutants, whereas recently as more efficient material for sorption is recognized biochar. The use of peat for biochar production would provide high quality material for removal of pollutants. The aim of the work is to study characteristics of biomaterial, firstly of peat thermal treatment or pyrolysis products and their use as sorbents. In the course of work were synthesized the series of biochar samples from peat, reeds, wood chips and sapropel. There were analysed the characteristics of obtained samples and their sorption capacity in respect to two dyes, two metals and one medical substance. Obtained results indicates that the highest sorption capacity is for the biochar sample B900 which is synthesised from peat but relatively high capacity is also for biochar produced at temperature 300 – 450 °C. Relatively low sorption capacity is for biochar synthesised from other biomaterials.
Pyrolysis products of peat and other biomaterials and their use for sorption of pollutants
Keywords: Vides zinātne; bioogles sintēze; bioogles īpašības; kūdra; sorbcija; metālu joni