Zvaguļu (Rhinanthus) izmantošana zālāju ekoloģiskajā atjaunošanā auglīgās augsnēs: sēklu kvalitātes un konkurences nozīme - Bikova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2022)
Ir zināms, ka mūsdienās viena no globālām problēmām ir klimata pārmaiņas, kura skar arī dažādas ekosistēmas un to stāvokli. Zālāju ekosistēmas ir diezgan jūtīgas pret apkārtējās vides izmaiņām, līdz ar to Latvijā ir novērojama dabisko zālāju sarukšanas tendence. Tādēļ, dabiskos zālājus ir nepieciešams saglābāt, apsaimniekot un atjaunot Latvijas mērogā. Ekoloģiskās atjaunošanas metodes mēdz būt visai dažādas, taču viena no jaunākajām, līdz šim Latvijā neaprobētām metodēm, ir zvaguļu pusparazītaugu ieviešanas metode, kura paredzēta zālājā esošo sugu konkurences samazināšanai, un maģistra darba mērķis ir noskaidrot sēklu kvalitātes un veģetācijas konkurences nozīmi zvaguļu izmantošanā zālāju ekoloģiskajā atjaunošanā auglīgās augsnēs. Eksperimentos tika izmantotas Latvijas dabiskajos zālājos ievāktas Rhinanthus serotinus un Rhinanthus minor sēklas, kā arī papildus eksperimentu izmēģināja ar Melampyrum polonicum sēklām. Augu sēklu kvalitātes novērtēšanai, tika pārbaudīta sēklu dīgtspēja un dzīvotspēja laboratorijā un lauka apstākļos. Agroresursu un ekonomikas institūta laboratorijā tika veikti dažādi sēklu dīgtspējas un dzīvotspējas eksperimenti, lai pēc iespējas precīzāk noteiktu Latvijas dabiskajos zālājos ievākto zvaguļu un nārbuļu sēklu kvalitāti, un to potenciālu zālāju ekoloģiskajā atjaunošanā. Lauka apstākļos augu sēklu dīdzība tika pārbaudīta divās GrassLIFE saimniecībās “Piekrastes” un “LDF Lielupe”, kā arī tika veikts zālāju veģetācijas monitorings. Dīgtspējas testi parādīja, ka lielas atšķirības starp zvaguļa sugām netika konstatētas un abu sugu sēklu paraugos konstatēja 40-60% dzīvotspējīgu sēklu, tomēr atšķirības dīgtspējā un dzīvotspējā ir vairāk atkarīgās no sugas populācijas. Ravēšana parauglaukumos labvēlīgi ietekmē zvaguļa iesakņošanos laukā un turpmāko veģetatīvo attīstību. Veiksmīgai zvaguļa ieviešanos auglīgos zālājos ieteicamais sēklu sēšanas daudzums ir ne mazāk kā 1000 sēklas uz 1 m2 atjaunojamas vietas, ko var ievākt aptuveni 0,2 m2 donorzālājā.

It is well known that one of the global challenges today is climate change, which also affects various ecosystems and their condition. Grassland ecosystems are quite sensitive to changes in the environment, thus there is a tendency for natural grasslands in Latvia to shrink. Therefore, it is necessary to preserve, manage and restore natural grasslands in Latvia. The methods of ecological restoration tend to be quite different, but one of the newest methods, which has not been tested in Latvia so far, is the method of introducing semi-parasitic plants to reduce competition in grassland species, and the aim of the master's thesis is to find out the importance of seed quality and vegetation competition in the use of Rhinanthus spp. in the ecological restoration of grasslands in fertile soils. Seeds of Rhinanthus serotinus and Rhinanthus minor harvested in Latvian natural grasslands were used in the experiments, as well as an additional experiment was done with seeds of Melampyrum polonicum. To assess the quality of plant seeds, the germination and viability of the seeds were tested in the laboratory and under field conditions. In the laboratory of the Institute of Agricultural Resources and Economics, various experiments on seed germination and viability were performed in order to determine as accurately as possible the quality of yellow-rattle and cow-wheat seeds collected in Latvia's natural grasslands and their potential for ecological restoration of grasslands. In the field, the germination of plant seeds was tested in two GrassLIFE farms “Piekrastes” and “LDF Lielupe”, as well as monitoring of grassland vegetation was performed. Germination tests showed that no large differences were found between the species of Rhinanthus, and 40-60% of viable seeds were found in the seed samples of both species, however, the differences in germination and viability are more dependent on the population of the species. Weeding in plots has a positive effect on the rooting and further vegetative development of the Rhinanthus species. For successful plowing in fertile grasslands, the recommended sowing rate is no less than 1000 seeds per 1 m2 of renewable land that can be harvested in an approximately 0.2 m2 donor grassland.
Establishment of Rhinanthus in a fertile grassland: importance of seed quality and reduction of competition
Keywords: Vides zinātne; dīgtspēja; dzīvotspēja; zālāju atjaunošanas metodes; veģetācijas konkurence; donorzālājs