Konststēšanas pieteikums administratīvajā procesā - Dibins, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2025)
Konstatēšanas pieteikums, to salīdzinot ar radniecīgiem tiesību institūtiem, ir salīdzinoši jauns tiesiskās aizsardzības līdzeklis Latvijas tiesību sistēmā un tiek izmantots administratīvajā procesā kopš 2004.gada, kad stājās spēkā Administratīvā procesa likums. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, vai civilprocesā izteiktās atziņas par atzīšanas prasību ir piemērojamas administratīvajā procesā, kā arī izpētīt konstatēšanas pieteikuma priekšnoteikumus un tā mijiedarbību ar citiem procesu veidiem gan Latvijā, gan radniecīgās tiesību sistēmās. Darba autors secina, ka, vērtējot konstatēšanas pieļaujamību, ir ņemamas vērā arī civilprocesā izteiktās atziņas par atzīšanas prasību. Preventīvo konstatēšanas pieteikumu personas var iesniegt tiesā pirms iestāde ir izdevusi administratīvo aktu vai veikusi faktisko rīcību, tādejādi novērš nepamatotu tiesību aizskārumu un aizsargājot savas tiesiskās intereses. Privātpersonām pirms konstitucionālās sūdzības iesniegšanas Satversmes tiesā ir jāapsver vai ievērojot subsidiaritātes principu vispirms nav jāsniedz konstatēšanas pieteikums. Administratīvā procesa likumā jāparedz tiesības iesniegt konstatēšanas pieteikumu arī par no iekšējā normatīvā akta tieši izrietošu konkrētu publiski tiesisko attiecību pastāvēšanu. Atslēgvārdi: Konstatēšanas pieteikums, tiesiskā interese, administratīvais akts, tiesību normu kontrole

The declaratory application, compared to related law institutes, is a relatively new means of legal protection in the Latvian legal system and has been used in the administrative process only since 2004 when Administrative Procedure Law entered into force. The aim of the master's thesis is to find out whether the statements made regarding declaratory action in civil process are applicable in the administrative process, as well as to study the prerequisites of declaratory application and its interaction with other types of processes both in Latvia and in related legal systems. The author concludes that when assessing the admissibility of the declaratory application the statements made in regarding declaratory action in civil process should also be taken into account. Individuals can submit a preventive declaratory application to the court before the institution has issued an administrative act or taken actual action, thus preventing unjustified infringement of their rights and protecting their legal interests. Before submitting a constitutional complaint to the Constitutional Court private individuals should consider whether, in accordance with the principle of subsidiarity of the Constitutional Court, they should first submit a declaratory application to administrative court. The Law on Administrative Procedure must provide for the right to submit application may be submitted regarding the existence, non-existence or the substance of specific public legal relations arising directly also from internal legal act. Keywords: declaratory action, legal interest, administrative act, norm control
Action for a declaratory judgment in administrative procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; konstatēšanas pieteikums; tiesiskā interese; administratīvais akts; tiesību normu kontrole