Aizstāvis kriminālprocesā Latvijā - Krūmiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Autore izvēlējās tēmu par aizstāvis kriminālprocesā Latvijā, jo vēlējās izpētīt aizstāvja tiesības un pienākumus gan pirmstiesas procesā, gan tiesas procesā. Tāpat arī vēlējās izpētīt aizstāvja jēdzienu un tā būtību. Apskatīt, kā veidojas aizstāvja attiecības ar aizstāvāmo personu, kādi šķēršļi var pastāvēt šo attiecību izveidošanā. Aizstāvis ir advokāts, kurš veic personas, pret kuru uzsākts process aizstāvību tiesā. Sniedz tai juridiskas konsultācijas un aktīvi piedalās lietas vešanā. No Satversmes 92.panta pirmā un ceturtā teikuma kopsakarības izriet, ka ikvienam ir tiesības uz advokāta palīdzību, saprotamas kā subjektīvās tiesības uz kvalificētas juridiskās palīdzības saņemšanu, proti, personai nolūkā aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā ir tiesības saņemt tai nepieciešamo juridisko palīdzību no personam, kas ir ieguvušas attiecīgās zināšanas un iemaņas. Aizstāvja tiesības un pienākumus regulē Latvijas Republikas Kriminālprocesa likums, kurš salīdzinot ar Kriminālprocesa kodeksu sniedz aizstāvim daudz plašākas tiesības un pienākumus. Tādejādi garantējot personai, pret kuru uzsākts kriminālprocess pilnvērtīgas tiesības uz aizstāvību. Pirmajā nodaļā tiks aprakstīts un izpētīts aizstāvja jēdziens, tāpat uzskaitītas personas, kuras drīkst būt par aizstāvi kriminālprocesā. Otrajā nodaļā tiks aprakstīts aizstāvības jēdziens un aizstāvības princips, veidi kā tiek nodrošināta aizstāvība, kādos gadījumos aizstāvība ir obligāta un, kādos gadījumos valsts sniedz juridisko palīdzību. Trešajā nodaļā tiks aprakstītas aizstāvja tiesības un pienākumi, tāpat arī gadījumi, kuros aizstāvis nedrīkst īstenot aizstāvību pār personu, pret kuru uzsākts process konkrētajā kriminālprocesā un, kā izpaužas aizstāvja imunitāte. Tāpat arī tiks aprakstītas aizstāvja darbības pirmstiesas procesā. Tātad, tiks izpētītas darbības, kuras aizstāvis pilntiesīgs veikt nepārkāpjot likumā noteiktās normas un netraucējot pārējo kriminālprocesā iesaistīto personu darbam un nepārkapjot savas tiesības. Tiks aprakstīts kā tiek sagatavota aizstāvības runa un uz ko tā balstās. Ceturtajā nodaļā autore aprakstīs kā iestājas aizstāvja disciplināratbildība, kas to piemēro un kādos gadījumos aizstāvis tiek izslēgts no Zvērinātu advokātu skaita. Piektajā nodaļā tiks aprakstītas aizstāvāmās personas saistības attiecībā pret aizstāvi, kas saistītas ar samaksu par aizstāvja pakalpojumiem. Tāpat arī tiks aprakstīti dažādi advokātu ētikas kodeksa principi, uz kuriem aizstāvim būtu jābalstās jautājumos, kas saistīti ar samaksu par tā pakalpojumiem. Darbs tiks balstīts uz dažādiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka aizstāvja statusu kriminālprocesā, kas spēkā Latvijas Republikā. Tāpat tiks izpētīti dažādi profesoru atzinumi un tēzes par aizstāvi kriminālprocesā un par problēmām šajā jautājumā, kā arī to iespējamiem atrisinājumiem.

In this work author to consider and analyse statuss of pleader in criminal trial. Special attention is give about pleaders rights and duties in criminal trial. More author in this work investigated pleaders general commission and functions. There are described a pleaders and defendants mutual relations in pretrial investigaton. As well as there are described pleaders actions, those who pleader manage in within the four corners or an act in pretrial investigation and law suit. In this work are described a deaths and difficulties, which forbidding to apply a defence in particulas criminal trial.
Pleader of criminal trial in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne