Pareizticīgās baznīcas loma krievu identitātes saglabāšanā Baltijas valstīs 1991. - 2011. gados - Avanesova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2011)
1990-tie gadi bija strauju pārmaiņu gadi Latvijā un Igaunijā. Tie īpaši skāra krievvalodīgos iedzīvotājus, kuri pēkšņi zaudējuši orientierus, pārliecību par savu tagadni un nākotni. Šajā darbā tiek pieņemts, ka Pareizticīgo baznīca kļuva par vienu no galvenajiem faktoriem, kas ietekmēja šo iedzīvotāju identitātes veidošanos. Līdz ar to šī darba mērķis ir izpētīt Pareizticīgo baznīcas lomu krievu identitātes saglabāšanā Igaunijā un Latvijā 1991.-2011. gados. Autore konstatēja, ka Pareizticīgo baznīcai ir ievērojama, bet vairāk simboliska, nekā reliģiska nozīme mūsdienu sabiedrībā. Cilvēki uztver Pareizticīgo baznīcu atšķirīgi, bet lielākā daļa no tiem atzīt, ka spēcīga saikne starp "krievu" un "pareizticīgo" neapšaubāmi pastāv.

1990s brought great changes to Latvia and Estonia. Especially concerned was the Russian-speaking population, who unexpectedly lost their reference point, confidence in their present and future. In this work it is assumed that the Orthodox Church became one of the core aspects of their forming identity. Thus, the objective of this work is to observe the role of the Orthodox Church in preservation of Russian identity in Estonia and Latvia during the period 1991-2011. The author found that the Orthodox Churches play significant, but more symbolic than religious role for Russian-speakers in modern society. People perceive the role of the Orthodox Churches in society differently, but for most of them the strong connection between “Russian” and “Orthodox” undoubtedly exists.
The Role of Orthodox Church in Preservation of Russian Identity in Baltic Countries During the Period 1991-2011
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas