Mašīnbūves iekārtu modifikācija atbilstoši būtiskajām veselības un drošības prasībām Eiropas Ekonomikas zonā - Šimanskis, Emīls (Latvijas Universitāte, 2025)
Problēmas būtība ir tajā, ka ekspluatācijā esošu mašīnu modifikāciju tehniskā, normatīvā un ekonomiskā ietekme līdz šim nav pietiekami vispusīgi analizēta, kas apgrūtina objektīvu izvērtējumu par to lietderību un drošību praksē. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Eiropas Savienības normatīvo standartu kopumu un, balstoties uz to, izstrādāt mašīnbūves iekārtu modifikāciju procesu Caljan teleskopiskajiem konveijeriem, kā arī novērtēt rastos risinājumus. Bakalaura darba galvenie uzdevumi: ▪ Veikt normatīvo aktu izpēti. ▪ Veikt tēmai atbilstošās literatūras un nozares pētījumu analīzi. ▪ Izvērtēt esošās iekārtas uzņēmumā Caljan. ▪ Izstrādāt modifikācijas vadlīnijas uzņēmuma Caljan teleskopiskajiem konveijeriem. ▪ Veikt praktiskus pētījumus modifikāciju veikšanai. ▪ Izstrādāt inženiertehnisko projektu saistībā ar uzņēmuma Caljan mašīnu modifikāciju. ▪ Izstrādāt praktiskus ieteikumus, balstoties uz iegūto informāciju. ▪ Apkopot un formulēt secinājumus par paveikto. Bakalaura darba rezultātā ir izveidots teleskopisko konveijeru modifikācijas process, kas ļaus uzņēmumā Caljan SIA LSEZ veikt konveijeru modifikāciju efektīvi un atbilstoši visām prasībām.

The essence of the problem is that the technical, regulatory and economic impact of modifications to machines in operation has not been sufficiently comprehensively analyzed, which makes it difficult to objectively assess their usefulness and safety in practice. The aim of the Bachelor's Thesis is to evaluate the set of European Union regulatory standards and, basing on them, to develop a process for modifying mechanical engineering equipment for Caljan telescopic conveyors, as well as assess the solutions found. The main tasks of the Bachelor's Thesis: • Conduct a research on statutory regulations. • Conduct an analysis of literature and field research relevant to the topic. • Evaluate the equipment available at Caljan. • Develop modification guidelines for Caljan's telescopic conveyors. • Conduct practical research required for introducing modifications. • Develop an engineering project related to the modification of Caljan's machines. • Develop practical recommendations based on the information obtained. • Summarize and lay down conclusions about the work done. Resulting from the Bachelor's Thesis, a telescopic conveyor modification process has been created, which will allow the company Caljan SIA LSEZ to perform conveyor modification efficiently and in accordance with all the requirements.
Modification of machinery equipment in accordance with essential health and safety requirements within the European Economic Area
Keywords: Inženierzinātne; Mašīnbūves iekārtu modifikācija; teleskopiskais konveijers; atbilstība normatīvo standartu kopumam; atbilstība Mašīnu Direktīvai/Regulai; CE