Tiesas pienākums informēt lietas dalībniekus par pierādījumu trūkumu civilprocesā un tā ietekme uz civilprocesa principiem - Ķierpe, Toms (Latvijas Universitāte, 2024)
Civilprocesa likuma 93.panta ceturtajā daļā tiesai noteiktā pienākuma informēt lietas dalībniekus par pierādījumu trūkumu lietā pareiza izpratne un pienācīga izpilde nodrošina personu tiesību uz taisnīgu tiesu aizsardzību, tomēr tiesu praksē šis pienākums ne vienmēr tiek izpildīts atbilstoši tā mērķim, tiesību doktrīnā un judikatūrā paustajām atziņām. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot tiesai noteiktā pienākuma vēsturisko attīstību un tā izpratni un ietekmi uz civilprocesa principiem, un kā tiesai noteiktas pienākums tiek izpildīts praksē un kādas ir tā neizpildes sekas. Darba mērķis ir arī piedāvāt iespējamos risinājumus tiesai noteiktā pienākuma pilnveidošanai, ņemot vērā ārvalstu regulējumos un Eiropas Civilprocesa noteikumos piedāvātos risinājumus. Maģistra darbā autors pēta tiesai noteiktā pienākuma izpratni civilprocesā, apkopojot tiesību doktrīnā un judikatūrā paustās atziņas, analizē tiesu praksi, kurā lemts par tiesai noteiktā pienākuma izpildi, un aplūko ārvalstu regulējumos un Eiropas Civilprocesa noteikumos tiesai piešķirto lomu pierādīšanas procesā. Pētījuma rezultātā tiek piedāvāti vairāki iespējami risinājumi, kas pilnveidotu un stiprinātu tiesai noteiktā pienākuma izpratni un izpildi praksē.

Correct understanding and proper fulfilment of the obligation of the court to inform the parties of the lack of evidence in the case outlined in Section 93(4) of the Civil Procedure Law ensures protection of the right to a fair trial, however, in court practice this obligation is not always fulfilled in accordance with its purpose, legal doctrine, and jurisprudence. The Master’s thesis aims to clarify the historical development of the judicial duty and its understanding and impact on the principles of civil procedure, how the judicial duty is enforced in practice, and what are the consequences of its non-enforcement. The aim of the work is also to propose possible solutions for the improvement of the obligation imposed by the court, taking into account the solutions offered by foreign regulations and the European Rules of Civil Procedure. In the Master's thesis, the author examines the understanding of the court-imposed obligation in civil proceedings, summarising the findings of legal doctrine and case-law, analyses the case-law on the court-imposed obligation, and examines the role of the court in the evidentiary process in foreign regulations and the European Rules of Civil Procedure. The study proposes a number of possible solutions that would improve and strengthen the understanding and enforcement of the obligation imposed on the court in practice.
The duty of the court to inform the participants of the case about the lack of evidence in civil proceedings and its effect on the principles of the civil procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; CPL 93.panta ceturtā daļa; pierādīšana civilprocesā; tiesas loma; pierādīšanas procesā