Upju sezonālo maksimālo caurplūdumu ilgtermiņa izvērtējums Rietumu un Viduslatvijas hidroloģiskajos reģionos - Zabītis, Gints (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba ietvaros - veikt maksimālo caurplūduma upju sezonālo ilgtermiņa izvērtējumu Rietumu un Viduslatvijas reģionā no 1951. – 2015. gadam. Darbā analizēti 9 upju hidroloģisko novērojumu staciju ikdienas caurplūduma un nokrišņu dati. Katrai novērojuma stacijai veikts fizioģeogrāfisks apraksts, ko papildina upju baseinu kartes ar zemes lietojuma un zemes seguma veidiem, lai novērtētu noteces ietekmējošos faktorus. Literatūras apskata daļā ir izvērtēti upju maksimālās noteces veidošanās apstākļi un ietekmējošie faktori, raksturoti pētījumi par upju noteci un caurplūdumiem Baltijas valstu reģionā, kā arī pētījumi par nokrišņu ekstrēmiem saistībā ar upju maksimālajiem caurplūdumiem. Pētījuma ietvaros tika noteikta maksimālā caurplūduma varbūtības sadalījums pēc Gumbela metodes, kas ļauj datus izmantot tālāko metožu aprēķināšanai. Tika noteikti sezonu maksimālā caurplūduma iestāšanās termiņi, apjomu izmaiņas, ilglaicīgās izmaiņas – izmantojot Manna – Kendala testu kā arī vasaras un rudens sezonu maksimālo caurplūdumu un nokrišņu daudzuma savstarpējais izvērtējums, kā arī tika pielietota kroskorelācijas funkcija, lai noteikti upes atbildes reakciju pēc nokrišņiem. Pētījumā tika konstatētas būtiskas izmaiņas caurplūduma iestāšanos termiņos un caurplūduma apjomos starp sezonām visa pētījuma periodā, kā arī caurplūduma – nokrišņu atbildes reakciju starp jūniju un oktobri no 1993. – 2000. gadam.

This study carry 's out the maximum seasonal long-term assessment of the discharge rivers in the West and Central Latvia from 1951 to 2015. The work analyses the daily flow rate and precipitation data of 9 river hydrological observation stations. A physical geographical description has been performed for each observation station, supplemented by river basin maps with ground use and ground surface types, to assess the factors affecting the runoff. In the literature part of the study, the conditions and impacting factors for the development of maximum river drainage have been assessed, studies on river runoff and flowrates in the Baltic States region, as well as studies on extreme precipitation in relation to the maximum flowrates of rivers, have been described. The study established a breakdown of the probability of the maximum flowrate according to the Gumbel method, which allows data to be used for the calculation of further methods. Was determined Seasonal peak flow rates, volume changes, long - term changes using the Mann - Kendall test, as well as mutual evaluation of summer and autumn peak flows and precipitation, and a cross-correlation function was used to determine the river 's response to precipitation. The study identified significant changes in the time-limits and flow rates between seasons over the entire study period, as well as the flow rate response between June and October from 1993 to 2000.
Long-term assessment for the seasonal maximum discharge of rivers in the hydrological regions of the West and the Central Latvia
Keywords: Ģeogrāfija; maksimālais caurplūdums; rudens un vasaras nokrišņi; Rietumlatvijas upju baseins; Viduslatvijas upju baseins; korskorelācija