Adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas operācijas slimnīcas periodā - Zalužinska, Inga (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma: „Adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas operācijas slimnīcas periodā.” Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka ir pietiekoši liels amputācijas operāciju skaits, un ir svarīgi apzināt pacientu adaptāciju veicinošos un kavējošos faktorus tieši slimnīcas periodā. Līdzīgi pētījumi ir veikti par adaptāciju un dzīves kvalitāti pacientiem, kuriem kājas amputācija veikta pirms gada vai vairāk. Darba mērķis ir noskaidrot adaptāciju pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas slimnīcas periodā. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras un intervijās iegūto datu analīzi, pamatojoties uz K.Rojas adaptācijas teoriju, un izdarīt secinājumus par pacientu adaptāciju pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas. Pētījums veikts pielietojot kvalitatīvo neeksperimentālo pētniecības metodi, kur kā pētniecības instruments izmantota daļēji strukturēta intervija. Uz pētījuma jautājumu: „Kāda ir pacienta adaptācija pēc apakšējo ekstremitāšu amputācijas operācijas slimnīcas periodā?” var atbildēt – sarežģīta un dziļi individuāla. Slimnīcas periodā apgūtās pašaprūpes iemaņas un medicīnas personāla atbalsts var kļūt par labu atspēriena punktu tālākai adaptācijai. No pacienta spējas pieņemt jauno situāciju un pielāgoties tai, atkarīga pacienta un viņa ģimenes locekļu turpmākās dzīves kvalitāte. Darbs sastāv no 45 lappusēm, 4 nodaļām ar apakšnodaļām, 14 pielikumiem un 27 literatūras avotiem.

The topic of the bachelor paper is “Adaptation after amputation of lower extremities in the hospital period”. The number of amputation operations is rather high which establishes the topicality of this topic and it is significant to gather information relating the factors that exactly during stay at a hospital encourage and prevent the adaptation. In like manner researches have been made on adaptation and quality of life of patients to whom the amputation of the leg was performed a year ago or more. The aim of the paper is to ascertain the adaptation within the hospital stay following the amputation of lower limb. The tasks of the research are the following: based on the adaptation theory by Callista Roy to carry out an analysis of the literature and the information obtained during the interviews, as well as to draw conclusions in relation to adaptation of patients following the amputation of lower limb. The research has been performed by using qualitative non-experimental research approach where a partly structured interview exercised as the instrument of the research. On the following question of the research: “What kind of adaptation the patient has within the hospital stay following the amputation of lower limb”, the following answer could be proposed – complicated and deeply individual. Self-care skill acquired during the stay at the hospital and support of the health personnel can become a good starting point for further adaptation. The further life quality of the patient and his relatives depends on his ability to assume the new conditions and to adapt to them. The bachelor paper consists of 45 pages, which include 4 chapters and subchapters, 14 attachments and 27 literature sources.
Adaptation After Amputation of Lower Extremities in the Hospital Period
Keywords: Medicīna; apakšējā ekstremitāte; amputācija; adaptācija; aprūpe