Rietumāfrikas pretošanās pret Francijas neokoloniālismu 21. gadsimtā - Stinka, Oskars (Latvijas Universitāte, 2025)
Kopš 21. gadsimta sākuma, Rietumāfrikas reģionā norisinājās nepatraukta pret Franciju noskaņoto kustību izsauksme, kas balstījās uz sabiedrībā esošo neapmierinātību ar Francijas politisko, ekonomisku un kulturālo ietekmi Rietumāfrikas reģiona valstīs, kas sākot ar 2021. gadu kulminēja vairākos valstu apvērsumos Mali, Burkinafaso un Nigēras valstīs, kam sekoja pret Franciju un pret rietumiem noskaņotu, politiski radikālu, valdību izveidošana Rietumāfrikas reģionā. Šis faktors, kā arī augošā pret rietumiem noskaņoto lielvalstu interese par Rietumāfrikas valstīm, padara neokoloniālisma un ar to saistītās pret kustības tematiku par aktuālu politikas zinātnes pētniecības jomā. Rietumāfrikas reģiona ietvaros, pretošanās pret Francijas neokoloniālismu var manīt caur dažādām metodēm un rīkiem, atbilstoši katras valsts apstākļiem un to valdībām, kas šajā zinātniskajā darbā, sekojoši, tika analizēti un salīdzināti. Šajā maģistra darbā tika analizēti trīs valstu gadījumi: Mali, Burkinafaso un Nigēras. Šī zinātniskā darba veidošanā par avotiem kalpoja oficiāli dokumenti, galvenokārt, no Mali, Burkinafaso, Nigēras, Francijas un mazākā apjomā no Krievijas Federācijas, ASV, Lielbritānijas, un Itālijas, kā arī minēto valstu valstsvīru deklarācijas, fragmenti no minēto valstu valstsvīru runām rakstītā vai mutiskā formātā, kā arī teksti kurus publicēja korporācijas “B2gold” un “Endeavour Mining”. Šī zinātniskā darba veikšanai tika izmantotas sekojošo autoru grāmatas: Boukari-Yabara A., Chafer T., Du Bois W. E. B., Fanon F., Friedman J., Harsch E., Lipson C., Ludo M., Mārtinsone K. et al.., Nkrumah K., Ratcliffe S., Sankara T., Thiong’o N., Ukelina B. U., Yin R. K., 25 zinātniskie raksti, kā arī laikraksti, arhīvi un specializētas mājaslapas. Analīze balstās uz gadījumu analīzes neeksperimentālo pētījumu metodi un ar to saistīto gadījumu analīzes neeksperimentālo pētījumu metodes salīdzinošo analīzi.

Ever since the start of the 21st century, the region of West Africa has been undergoing a sustained escalation of anti-French movements driven by societal anger at France's political, economic and cultural influence in the countries of the West African region, culminating, starting from 2021, in a series of coups d'état in Mali, Burkina Faso and Niger, followed by the establishment of anti-French and anti-Western, politically radical, governments in the West African region. This fact, combined with the growing interest of anti-Western powers over the countries of West African makes the subject of neo-colonialism and the related countermovements a relevant are of research for the field of political science. Within the West African region, resistance to French neo-colonialism can be seen through different methods and various instruments, depending on the circumstances of each country as well of their governments, which have been analyzed and compared in the following research work. This master thesis examined the cases of three countries: Mali, Burkina Faso and Niger. The sources for this scientific work were official documents, mainly from Mali, Burkina Faso, Niger, France and to a lesser extent from the Russian Federation, the USA, the UK and Italy, as well as declarations by representatives of the state within those countries, passages from speeches by representatives of the state of these countries, in written or oral form, as well as texts published by the corporations “B2gold” and “Endeavour Mining”. The following authors' books were used for this scientific work: Boukari-Yabara A., Chafer T., Du Bois W. E. B., Fanon F., Friedman J., Harsch E., Lipson C., Ludo M., Mārtinsone K. et al.., Nkrumah K., Ratcliffe S., Sankara T., Thiong’o N., Ukelina B. U., Yin R. K., 25 scientific articles, as well as newspapers, archives un specialized websites. The analysis is based on the non-experimental case study research method, and the associated comparative analysis of the non-experimental case study method.
Confronting French neo-colonialism in West Africa in the 21st century
Keywords: Politikas zinātne; Neokoloniālisms; Koloniālisms; Rietumāfrika; Burkinafaso; Mali