Telpas dziļuma uztveres faktori VR vidē - Zvejnieks, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Telpas dziļuma uztveres faktori VR vidē” mērķis ir izpētīt dažādu telpas dziļuma norāžu ietekmi objektu attālumu noteikšanai virtuālās realitātes vidē. Darba autors vēlas noskaidrot vai izveidojot dažādus scenārijus ar dziļuma norādēm, kuras ir maldinošas ietekmēs cilvēku attālumu noteikšanas precizitātes spēju līdz vai starp, dažādos attālumos novietotiem, objektiem. Mērķa īstenošanai tika analizēti dažādi literatūras avoti, kā arī izstrādes vidē Unity izstrādāts virtuālās realitātes eksperiments, kurā 16 dalībnieki veica testus trīs dažādos scenārijos. Eksperimentā iegūtie rezultāti papildina telpas uztveres pētījumu zināšanu bāzi un dod ieskatu par dziļuma norāžu ietekmi. Darbs satur 37 lapas, 4 tabulas, 25 attēlus, 5 pielikumus un 18 literatūras avotus.

The aim of the bachelor's thesis "Factors of depth perception in VR environments" is to study the influence of different depth cues for determining the distances of objects in a virtual reality environment. The author of the work aims to find out how different scenarios with misleading depth cues will impact people’s abilities to accurately determine the distances to or between objects placed at different distances. To achieve the goal, various literature sources were analyzed, as well as a virtual reality experiment was developed using the Unity game engine, in which 16 participants performed tests in three different scenarios. The results obtained in the experiment supplement the knowledge base of spatial perception research and provide insight into the influence of depth cues. The work contains 37 pages, 4 tables, 25 figures, 5 appendices and 18 references.
Factors of depth perception in VR environments
Keywords: Datorzinātne; Virtuālā realitāte; Unity; telpas dziļuma uztvere; attāluma uztvere