Romantisma ietekme Vidzemes un Kurzemes muižu parku arhitektūrā 19.gadsimtā - Rasmane, Dārta Luīze (Latvijas Universitāte, 2024)
Senie, romantisma laikmetā radītie muižu pilīm pieguļošie parki, kas tika veidoti pēc 18. gadsimtā Lielbritānijā popularitāti guvušo ainavisko dārzu parauga, ir kļuvuši par neatņemamu Latvijas lauku ainavas sastāvdaļu. Bakalaura darbā apskatīts, kādā veidā romantisms kā mākslas virziens un pasaules uzskats ietekmējis mūsdienu Latvijas teritorijā, konkrēti Vidzemes un Kurzemes reģionos, esošo muižu dārzu izveidi ar 19.gadsimtam raksturīgo arhitektūras objektu un dārza dekoru lietojumu. Uzmanība tiek pievērsta tādiem jautājumiem kā politiskā un sociālā situācija reģionā, kā arī vēsturiskais fons, kā rezultātā romantisma idejas guva plašu popularitāti muižnieku aprindās. Darba gaitā tiek aplūkots, kā tieši romantisma estētiskie standarti izpaudušies ainavu arhitektūras kontekstā un kā tas ietekmējis mazo arhitektūras formu lietojumu muižu parkos.

The ancient parks adjacent to manors, created during the Romantic period and designed in the English landscaped garden style, have long become an integral part of the landscape of Latvian countryside. The bachelor's thesis explores how romanticism, as an art movement and a mindset, influenced the design of gardens in the Vidzeme and Kurzeme regions of modern-day Latvia with the architectural objects and decorations characteristic of 19th century fashion. It pays attention to issues such as the political and social situation in the region, as well as the historical background that led to the widespread popularity of romantic ideas among the local nobility. The work examines how the aesthetic standards of romanticism manifested themselves in landscape architecture and how this influenced the use of small architectural forms in manor parks.
The influence of romanticism in the architecture of Vidzeme and Kurzeme manor parks in the 19th century
Keywords: Vēsture un arheoloģija; romantisms; 19.gadsimts; muižas; parki; dārzi