Nacionālās valsts neizveidošanas iemesli Irākā britu mandāta laikā - Mantnieks, Žanis (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir „Nacionālās valsts neizveidošanās iemesli Irākā britu mandāta laikā”. Darba uzdevums ir aplūkot vēsturisko kontekstu, kādā radusies Irākas valsts, kā arī dažādos politiskos un ekonomiskos procesus, kuri bija iemesls tam, ka Irākā netika izveidota nacionāla valsts. Pēdējo desmit gadu laikā Irākai pievērsta pastiprināta uzmanība gan no starptautisko mediju, gan no pētnieku un politiķu puses. Irāka ir viena no lielākajām pasaules naftas ražotājām un eksportētājām, kā arī ģeostratēģiski svarīga valsts, kura atrodas Tuvo Austrumu reģiona pašā centrā. Līdz ar to, Irākas valsts iekšējā stabilitāte ir ne tikai pasaules ekonomikas interesēs, bet arī ir nozīmīga stabilitātes uzturēšanai visā Tuvu Austrumu reģionā. Maģistra darbs sastāv no trim daļām. Pirmā daļā ir veltīta svarīgāko terminu un teorijas skaidrojumam, kas ir pamatā izpratnei par nāciju, nacionālismu, arābu nacionālas identitātes īpatnībām un politiskās leģitimitātes avotiem arābu valstīs. Otrajā daļā apskatīta 19. gadsimta Irākas Osmaņu impērijas sabiedrība, kā arī tās iekšējie un ārējie politiskie un ekonomiskie procesi, kuri noteica Irākas teritorijas nākotnes attīstības scenāriju. Trešajā daļā ir aplūkoti galvenie iekšpolitiskie procesi Irākā no 1917. gada līdz 1932. gadam.

The title of this master thesis is „The Reasons of Failure in Creating Nation-State in Iraq During British Mandate”. The main goal of this thesis is to examine the hostorical backgraound in which the modern state of Iraq had evolved, and to inspect some of the political and economical processes which led to a faulure in creating a Nation-state in Iraq. Over the past decade, the state of Iraq has been given a lot of attention both from international media, academics and politicians. Iraq is one of the world’s largest oil producers and exporters, as well as an important geostrategic player located at the heart of the Middle East. Thus, the internal stability of Iraq is not only in the interests of the global economy, but also significant for maintaining the stability in the region of Middle East. Present master thesis consists of three parts. The first part is devoted to a number of key terms and theories, that are essential to understand the specific nature of arab national identity, as well as to know the source of political legitimacy in the Arab world. The second part deals with the 19. century Iraqi society during the Ottoman period, as well as with internal and external political and economical processes that determined the future developement scenario of Iraq. Third part deals with internal political processes in mandatory Iraq from 1921 to 1932.
The Reasons of Failure in Creating a Nation – State in Iraq During British Mandate
Keywords: Valodniecība