Rotējošu pastāvīgo magnētu izmantošana šķidra metāla temperatūras homogenizācijai - Berga, Kitija Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba pētījums ir par šķidra metāla temperatūras homogenizāciju, izmantojot plūsmu, ko rada rotējoši pastāvīgo magnētu dipoli. Darba mērķis ir izpētīt efektīvāko magnēta pozīciju atkarībā no leņķa priekš šķidra metāla temperatūras homogenizācijas. Darbā veikts literatūras apskats, novērtēti galvenie plūsmas parametri, izveidota eksperimentālā iekārta, izpētīta siltuma pārnese metālā un mērīta temperatūra laikā, savstarpēji salīdzināti iegūtie rezultāti t.sk. ar skaitliskajiem aprēķiniem. Parādīts, ka pastāvīgos magnētus var izmantot arī industrijā. Darbā tiek izmantota jauna metāla temperatūras sadalījuma mērīšanas metode, izmantojot infrasarkano starojuma kameru. Demonstrēts, ka ir būtiska nozīme magnēta pozīcijai attiecībā pret šķidro metālu - efektīvākā magnēta pozīcija ir tā, kas rada kustību temperatūras gradienta virzienā.

In this work temperature homogenization of liquid metal using the flow generated by rotating permanent magnet dipoles is studied. The most efficient angle position of a permanent magnet in respect to liquid metal for temperature homogenization is found. The literature review is performed, the main flow parameters are evaluated, an experimental device is developed, heat transfer in metal and temperature over time are studied, the obtained results are compared with numerical calculations. It has been shown that permanent magnets can also be used in industry. A new method for measuring the temperature distribution of a metal using an infrared camera is used in the work. It is shown that the position of the magnet to the liquid metal is important - the most effective is the position of the magnet, which causes the movement in the direction of the temperature gradient.
Rotating permanent magnets for temperature homogenization in liquid metals
Keywords: Fizika; šķidrs metāls; temperatūras homogenizācija; maisīšana; rotācija; pastāvīgais magnēts