Žanrs,tematika un struktūra latviešu padomju anekdotēs - Galiņa, Indra (Latvijas Universitāte, 2011)
ŽANRS, TEMATIKA UN STRUKTŪRA LATVIEŠU PADOMJU ANEKDOTĒS ANOTĀCIJA Bakalaura darba galvenais pētījuma avots ir Gunas Rūgas sastādītais anekdošu krājums “Politiskās anekdotes un tautas folklora (1940–1995)”, kas aptver vēsturisko laika posmu no 1940. gada līdz 1995. gadam. Anekdotes kārtotas pa tematiskām grupām, katrā ietverot vienu Padomju Savienības vadītāja valdīšanas posmu, sākot ar Josifu Staļinu un viņa valdīšanas periodu (1940–1953), turpinot ar Ņikitu Hruščovu un viņa valdības gadiem (1953–1964), sekojošo Leonīda Brežņeva valdības laiku (1964–1982) un noslēdzot ar Mihaila Gorbačova varas gadiem (1985–1992), kas beidzas kopā ar visas padomju impērijas pastāvēšanu. Sabrūkot PSRS, padomju vara arī beidz pastāvēt. Šajā krājumā ietvertās anekdotes vēsta galvenokārt par padomju laiku (1940–1990) un Baltijas atmodas periodu (1987–1991). Krājuma noslēguma daļu veido dziesmas (1940–1990), sakāmvārdi un parunas (padomju periods), un mīklas (1940–1995). Īstenots izvirzītais bakalaura darba mērķis – analizējot anekdotes sociālajā un kultūrvēsturiskajā kontekstā, noteikta to struktūra un žanriskā piederība. Pētījumā analizējot tieši padomju perioda anekdotes, mēģināts rast kopējo vēsturisko kontekstu un sapratni par to, cik daudz anekdotēs konkrētais laikmets ir atspoguļots un kas palicis nepieminēts. Atslēgvārdi: anekdote, anekdotes žanrs, kontekstuālā analīze, PSRS, totalitārisms

GENRE, SUBJECT-MATTER AND STRUCTURE IN LATVIAN SOVIET ANECDOTES ANNOTATION The main source of research for the bachelor’s thesis is the collection of anecdotes compiled by Guna Rūga “Politiskās anekdotes un tautas folklora (1940–1995)” [Political Anecdotes and National Folklore (1940–1995)], which covers the historical period of time from 1940 to 1995. The anecdotes have been organised in thematic groups and each group includes one period when a leader of the Soviet Union governed, beginning from Joseph Stalin and the time period when he ruled (1940–1953), then Nikita Khrushchev and the time period of his rule (1953–1964), followed by the time when Leonid Brezhnev ruled (1964–1982) and ending with the years when the power was held by Mikhail Gorbachev (1985–1992), which ends concurrently with the existence of the whole Soviet empire. Upon falling apart of the USSR, the Soviet power also ceased its existence. The anecdotes included in this collection are mainly related to the Soviet period (1940–1990) and the awakening period of the Baltic States. The final part of the collection is formed by songs (1940–1990), proverbs and saying (Soviet period), and riddles (1940–1995). The purpose of the bachelor’s thesis put forward has been carried out – by analysing anecdotes in social, as well as cultural and historical context, their structure and belonging according to the genre has been determined. By performing analysis of anecdotes of the Soviet period, an attempt has been made to find a common historical context and understanding of the level, up to which the particular period has been reflected in anecdotes and what has been left unmentioned. Key words: anecdote, genre of anecdote, contextual analysis, USSR, totalitarianism
Genre,Subject-Matter and Structure in Latvian Soviet Anecdotes
Keywords: Filoloģija