Apgaismojuma ietekme uz krāsu izšķiršanu deitanopijas gadījumā - Valtiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 45 lappusēm. Tas satur 17 attēlus, 4 tabulas, 2 pielikumus un 26 literatūras avotu atsauces. Bakalaura darba eksperimenta dati ir prezentēti Latvijas Universitātes 68. zinātniskās konferences LU FMF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas un Latvijas Optometristu un Optiķu Asociācijas konferencē. Darba mērķis: Izpētīt, kāda ir krāsu izšķiršana, un kāda ir apgaismojuma ietekme uz krāsu izšķiršanu deitanopam pacientam. Subjekti: Kopumā eksperimentā piedalījās divi subjekti. Viens subjekts ar deitanopijas krāsu redzes deficītu un viens subjekts bez krāsu redzes defektiem. Metode: Darba izstrādei tika izveidoti krāsu stimuli, nodrošināts baltais etalons. Izmantojot krāsu nosaukšanas metodi, no subjektīvām atbildēm, tika noskaidrota doto krāsu stimulu uztvere trīs veidu apgaismojuma līmeņos, kurus var iedalīt kā augsts, vidējs un zems apgaismojuma līmenis. Tīklenes apgaismojuma līmeņa maiņa tika nodrošināta ar divām tonētām brillēm, kas atšķīrās ar to tonējuma pakāpi. Pēc tam tika izrēķināts krāsu nosaukšanas kļūdīšanās līmenis. Rezultāti: Rezultāti parāda to, ka gan deitanopijas gadījumā, gan trihromāta gadījumā krītoties apgaismojuma līmenim, krāsu nosaukšanas precizitāte un krāsu gamma krītas. Apgaismojuma līmenim mainoties, starpība starp subjektu ar un bez krāsu redzes anomālijām krāsu uztverē un izšķiršanā ievērojami mainās. Secinājumi: Izveidotie krāsu stimuli ir izmantojami krāsu nosaukšanas un uztveres izmeklēšanai. Krītoties apgaismojuma līmenim, deitanopa krāsu nosaukšanā izmantojamā krāsu gamma samazinās zaļi-sarkaniem stimuliem. Labāk izšķiramo krāsu stimulu apgabals deitanopam subjektam, samazinoties apgaismojuma līmenim, parbīdās uz gaišāko krāsu (attiecība pret baltu papīru) pusi. Atslēgas vārdi: daltonisms, deitanopija, apgaismojuma līmenis, krāsu nosaukšana, fotopija, mezopija.

Bachelor thesis is written on 45 pages. It composes 17 exibits, 4 tables, 2 appendixes and references to 26 literature sources. The results of bachelors thesis experiments have been presented in 68th scientific conference of LU. Purpose: To find out the impact of illumination on color apearing and naming in case of deutan’s. Subjects: 2 subjects have taken part in experiment. One subject with deutanopia and one color normal subject. Method: Method of presentation was created, white standart of comparison was provided. Color sample perception in three kinds of illumination levels (high, medium and low) was ascertained. Illumination level variation of the retina was provided by sunglasses with different tint level. After that color naming mistake level was calculated. Results: Results show that in both deutan’s and trichromat’s case color discrimination decreases as illumination level changes. Difference between color perception and discrimination in subjects with and without color vision anomalies increases considerably as illumination level decreases. Conclusion: Created color stimuli can be used for color naming and perception testing. Deutans color discrimination is weaker than color normal subject color discrimination. Keywords: daltonism, deutanopia, illumination level, color naming, photopic, mesopic
Impact of illumination on color discrimination in case of deutan’ s
Keywords: Fizika