Psihotropo līdzekļu aprite Kandavas aptiekās - Jekoviča, Anda Beāte (Latvijas Universitāte, 2021)
Psihiskie traucējumi ievērojami izmaina cilvēka domāšanu, garastāvokli, uzvedību, miega kvalitāti, kā arī būtiski pasliktina dzīves kvalitāti. Lai uzlabotu un kontrolētu simptomus, tiek lietotas dažādas psihotropās vielas, it īpaši benzodiazepīni. Darba mērķis bija noskaidrot benzodiazepīnu un Z-vielu lietošanas tendences pacientiem ar anketēšanas metodi un veikt šo vielu aprites analīzi divās Kandavas aptiekās laika posmā no 2016. līdz 2020. gadam. Iegūtie dati liecina par to, ka benzodiazepīnu un Z-vielu aprite gadu laikā kopumā ir palielinājusies un vispieprasītākās vielas ir alprazolāms un zopiklons. Aptaujas datos tika noskaidrots, ka psihotropās vielas visvairāk lieto vecuma grupās no 61 līdz 70 gadiem (25%) un no 51 līdz 60 gadiem (24%). Lielākā daļa pacientu (37%) norādīja, ka psihotropās vielas lieto ilgāk par 2 gadiem.

Psychiatric disorders significantly alter human thinking, mood, behavior, quality of sleep as well as they impair the quality of life. To improve and control the symptoms, various psychotropic substances are used, especially benzodiazepines. The aim of this study was to find out patient benzodiazepine and Z-drug usage trends with a questionnaire method and to carry out an analysis of the circulation of these substances in two Kandava pharmacies from 2016 to 2020. The data shows that the circulation of these drugs is overall increasing over the years and the most sold substances are alprazolam and zopiclone. The patient survey showed that psychotropic drugs are mostly used in age groups from 61 to 70 (25%) and from 51 to 60 (24%) years. Most of the patients (37%) pointed out that they have been using psychotropic drugs for more than 2 years.
Circulation of psychotropic drugs in Kandava pharmacies
Keywords: Farmācija; psihotropās vielas; benzodiazepīni; Z-vielas; patēriņš; DID