Prostatas biopsijas ar attēlu sapludināšanas metodi rezultātu analīze atkarībā no PI-RADS klasifikācijas - Čerepaha, Olga (Latvijas Universitāte, 2021)
Ievads. Prostatas audzējs (PCa) pēc izplatības vīriešiem ierindojas 2. vietā Latvijā. Jaunveidojumu diagnostikā pastāv zelta standarts – transrektālas ultraskaņas vadīta (TRUS) biopsija, tomēr PCa bieži vien ir multifokāls, bet biopsijas laikā tiek paņemta maza prostatas audu daļa. Ir pieejama cita biopsijas metode- ar attēlu sapludināšanas metodi (fusion-biopsija), kad TRUS-biopsija tiek veikta vienlaicīgi ar magnētiskās rezonanses izmeklējuma (MR) palīdzību. Šajā pētījumā tika noskaidrota, prostatas attēlveidošanas ziņošanas un datu vērtēšanas sistēmas (PI-RADS) pēc daudzparametru MR (mpMR) rādītāju korelācija ar histopatoloģiskajām atbildēm pēc fusion-biopsijas. Pētījuma mērķis. Izvērtēt pacientus, kuriem tika nozīmēta papildizmeklējuma metodefusion- biopsija, sakarā ar vismaz vienu TRUS- biopsijas negatīvu atbildi. Analizēt to precizitāti, atšķirības un korelāciju starp mpMR izmeklējuma atbildi (PI-RADS) un fusion-biopsijas histoloģijas materiāla gala atbildi. Materiāli un metodes. Pētījumā tika prospektīvi analizēti 98 pacienti ar vismaz vienu negatīvu TRUS-biopsiju, un kuriem tika indicēta fusion-biopsija Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā laikā posmā no 2020.gada 1.marta līdz 14.aprīlim 2021.gadā. Dati tika apkopoti un analizēti elektroniski, izmantojot datu statistikās apstrādes programmu “SPSS version 21.0”. Rezultāti. 52% no 98 analizētajiem pacientiem bija vecuma grupā no 60-69 gadiem, no kuriem 22 pacientiem tika diagnosticēts PCa. Vidējais prostatas specifiskais antigēna līmenis sastādīja 8.091 ng/mL (SD= 4.941). 55% prostatas veidojumi pirms fusion-biopsijas tika klasificēti kā PI-RADS 4. Vidējais bioptatu paraugu skaits sastāda 5.49 (SD=1.93). Lielākā iespēja atklāt PCa pacientam ar 4-5 bioptatu skaitu- 52%. Vienam pacientam netika dota histopatoloģiskā atbilde, sakarā ar sliktu audu paraugu kvalitāti. Pēc fusion-biopsijas veikšanas 44% no 97 bija pozitīvi attiecībā uz PCa. Biežākā Gleason skaitļu kombinācija ir “3+3”- 26 pacienti. Korelācija starp PI-RADS radītājiem un pacientiem ar atklātiem audzējiem atbilst 0.96 (p < 0.05) un korelācija ar pacientiem ar agresīviem audzējiem 0.94 (p < 0.05). Secinājumi. PI-RADS vērtēšanas sistēma uzrādīja statistiski nozīmīgu korelāciju ar histopatoloģiskajām atbildēm pēc fusion-biopsijas. Augstāks PI-RADS rādītājs var palīdzēt prognozēt augstāku Gleason rādītāju, norādot uz agresīviem PCa.

Introduction. Prostate cancer (PCa) is the second leading cause of men’s cancers in Latvia. The gold standard for PCa diagnostics is transrectal ultrasound guided (TRUS) biopsy, however, PCa is often multifunctional, but it is taken a very small size of prostate core is during biopsy. Another method is a fusion-biopsy, where the TRUS-biopsy is guided with magnetic resonance imaging (MR). In this study was clarified, the correlation between Prostate-Imaging Reporting and Data Scoring System (PI-RADS) scores in multiparametric magnetic resonance imaging (mpMR) with histopathological findings during fusion-biopsy. Study aims. To evaluate patients who were prescribed the fusion-biopsy after at least one TRUS-biopsy negative finding. Analyze their accuracy, differences, and correlations between mpMR response (PI-RADS) and the histopathological findings during fusion-biopsy. Materials and methods. The study prospectively analyzed 98 patients with at least one negative TRUS-biopsy, who were examined with fusion-biopsy at Pauls Stradins Clinical University Hospital in the period from 1st March 2020 to 14th April 2021. Data were collected and analyzed electronically using data statistics processing program “SPSS version 21.0”. Results. 52% of the 98 analyzed patients were in the age group of 60-69 years, 22 of them were diagnosed with PCa. The mean prostate-specific antigen level was 8,091 ng / mL (SD = 4,941). 55% of prostate findings prior to fusion-biopsy were classified as PI-RADS 4. The mean number of biopsy cores is 5.49 (SD = 1.93). The chance of detecting PCa in a patient with 4-5 cores is 52%. One patient did not receive a histopathological response due to poor tissue sample quality. After fusion-biopsy 44% of 97 were positive for PCa. The most common combination of Gleason scores is "3 + 3" - 26 patients. The correlation between PI-RADS scores and patients with diagnosed PCa was 0.96 (p <0.05) and the correlation with patients with aggressive PCa was 0.94 (p <0.05). Conclusion. The PI-RADS scoring system showed a statistically significant correlation with histopathological findings after fusion-biopsy. A higher PI-RADS score may help predict a higher Gleason score, indicating aggressive PCa.
Prostate fusion biopsy results, depending on PI-RADS classification, analysis
Keywords: Medicīna; Prostatas Attēlveidošanas Ziņošanas un Datu Vērtēšanas Sistēma; Daudzparametru magnētiskās rezonanses izmeklējums; Fusion-biopsija; TRUS-biopsija; Gleason skala