Eidos un idea Platona vēlīnajos dialogos - Aldersone, Dolorese (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā tiek pētītas eidos un idea nozīmes Platona vēlīnajos dialogos Kratils un Teaitēts, kā arī Valsts (I – III grāmata). Darba autores izsaka pieņēmumu, ka nozīme ir lietojums, tādejādi eidos un idea nozīmju noskaidrošanai būtisks ir eidos un idea lietojums, kas ir atkarīgs no konteksta. Izmantojot šo pieņēmumu bakalaura darbā cenšas parādīt, ka Platona vēlīnajos dialogos Teaitēts un Kratils, ka arī Valsts (I– III grāmata) gan vārdam eidos, gan vārdam idea ir vairākas nozīmes, kas noteiktos kontekstos pārklājās. Kopumā izpētītajos dialogos eidos parādās 43 reizes, bet idea parādās tikai 14 reizes, kas trīs reizes mazāk nekā eidos. Analizējot atlasītos orģinālteksta fragmentus, autore secina, ka gan eidos, gan idea ir kopīgas nozīmes, tādas kā veids un veidols dialogā Teiatēts, un forma - dialogos Kratils un Valsts.

The subject matters of the bachelor’s thesis is meanings eidos and idea in Plato’s works Cratylus, Republic (I – III book) and Theaetetus. The author assumes that meaning is usage. Thus, in orders to clarify meanings of eidos and idea, it is essential to understand how eidos and idea are used in particular context. By using this assumption the author of the thesis is trying to show that in Plato's late dialogues Theatetus and Cratylus as well as in the Republic (I- III book) the word eidos and idea has several meanings that overlapin certain context. Overall in the dialogues eidos appears 43 times, but idea appears only 14 times, that is three times less than eidos. After analyzing selected fragments of the original text the conclusion is that both eidos and idea have common meanings like type and image in the dialogue Theaetetus, and form in the dialogues Cratylus and Republic.
Eidos and Idea in Plato’s Late Works
Keywords: Valodniecība; Platons; Eidos; Idea; Nozīmes teorija; Teaitēts