Tematiskās kolekcijas izveide Latviešu folkloras krātuvē: novadpētniecības metodikas pielietojums - Upeniece, Antra (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba “Tematiskās kolekcijas izveide Latviešu folkloras krātuvē: novadpētniecības metodikas pielietojums” mērķis ir izveidot tematiskās kolekcijas struktūru, balstoties uz novadpētniecības metodiku. Tiek skatīta novadpētniecības materiālu saglabāšanas forma – tematiskās mapes, un to pielāgojums Latviešu folkloras krātuves tematiskajai kolekcijai. Darba teorētiskā bāze veidota pēc Stenlija Milgrama Mazo pasauļu teorijas un Džefrija Lēha Piecām valodas funkcijām. Izmantojot anketēšanas un klasteru analīzes metodes, darba autore nosaka struktūras elementus novadpētniecības mapēm, bibliotēku sadarbību novadpētniecības darbā un novadpētniecības mapju aktualitāti. Rezultāti liecina, ka novadpētniecības mapju struktūra ir pielāgojama tematisku kolekciju veidošanai. Bibliotēku sadarbība notiek, tomēr to nevar noteikt pēc novadpētniecības tematisko mapju satura. Novadpētniecības mapes ir aktuāla novadpētniecības krājuma sastāvdaļa, kura tiek pārnesta uz digitālo vidi.

The aim of the bachelor thesis “Thematic Collection Development in Archives of Latvian Folklore: Local Studies Methodical Approach” is to create the structure of the thematic collection based on the methodology of the local research. The method of preservation of local history materials is considered (thematic folders), as it is adapted to the Archives of Latvian Folklores’ collection. The theoretical basis of the work is based on Stanley Milgram’s Theory of Small Worlds and on the Geoffrey Leech’s Five Functions of Language theoretical model. Using questionnaires and cluster analysis methods, the author determines the structure elements of local history folders, library collaboration in local studies librarianship and the significance of local history folders. The results indicate that the structure of the local history folders is adaptable to the creation of thematic collections. Library co-operation takes place, however it cannot be determined by the content of the thematic folders. Local history folders are an important part of local studies librarianship, that is transmitted to the digital environment.
Thematic Collection Development in Archives of Latvian Folklore: Local Studies Methodical Approach
Keywords: Bibliotēkzinātne; Novadpētniecība; Folklora; Kolekcija; Bibliotēka; Mapes