Bioloģiskie riski un ar to saistītās arodslimības atkritumu apsaimniekošanas nozarē - Miglāne, Sandra (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā ir apskatīta atkritumu definīcija, to iedalījuma un apsaimniekošanas pamatjautājumi. Apskatīta bioloģiskā riska jautājums un ar to saistītās iespējamās arodslimības atkritumu apsaimniekošanas nozarē. Veikta bioloģiskā riska identifikācija firmā SIA „Vērsis RO”, kas šobrīd nodarbojas ar atkritumu apsaimniekošanu, bet tuvākajā nākotnē vēlas nodarboties arī ar atkritumu šķirošanu. Bioloģiskā riska identificēšanai un noteikšanai izmantotas vairākas metodes: „Vienkāršā” riska novērtēšanas metode, Somijas 5 baļļu matricas modifikācija „Matrica K-1”, Austrālijas Grifisa universitātes matrica un Īrijas Dublinas universitātes matrica. Darbā atspoguļoti darbinieku aptaujas rezultāti. Veikts darba vides un darba vietas novērtējums. Sniegts risku kopsavilkums drošības pārskatā par bioloģiskajiem riskiem gan atkritumu savākšanas operatoram, gan atkritumu šķirošanas darbiniekam.

The thesis considers the definition of the waste, the general issues of its classification and management. It considers the issue of the biological risk and the related occupational diseases in the waste management industry. The identification of the biological risk has been accomplished within the company SIA “Vērsis Ro” whose one of the business activities is the waste management but in the nearest future it considers to engage in the waste sorting field. Several methods have been implemented for purposes of the identification and determination of the biological risk: “simple” risk determination method, the modification of the Finish 5 grade matrix method “Matrix K-1”, Australian Griffis University method and Irish Dublin University method. The thesis reflects the results of the inquiry of the employees. The assessment of the working place and environment has been accomplished. In the safety overview for the biological risks the summary of the risks has been offered both to the waste collection operator and waste sorting employee.
Biological risks and related occupational diseases in Waste management industry
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze