Latvijā izveidotu linu šķirņu un hibrīdu raža un tās sēklu kvalitāte - Selecka, Māra Astra (Latvijas Universitāte, 2008)
Daudzu Latvijas tautsaimniecības nozaru, tai skaitā arī medicīnas, attīstībai nozīmīgi identificēt Latvijas izcelsmes šķiedras un eļļas linu šķirnes un hibrīdus, kuras varētu tikt izmantotas kā vērtīgs selekcijas izejmateriāls, kas piemērotas vietējiem agroekoloģiskajiem apstākļiem. Darba mērķis – raksturot Latvijā izveidoto linu šķirņu un hibrīdu fizioloģiskos rādītājus, eļļas daudzumu, tajā ietilpstošo taukskābju saturu, sēklu ražu un kvalitāti, salīdzinot tās ar standartšķirnēm ’Vega 2’(šķiedras liniem) un ’Lirina’(eļļas liniem). Darbā analizēta sēklu fizioloģiskā aktivitāte (dīgšanas dinamika, dīgtspēja, dīgšanas enerģija, zaļo plastīdu pigmentu daudzums sēklu dīgļlapās), izvērtēta linu raža pēc vairākiem parametriem. Ķīmiski analizēta no šīm šķirnēm iegūtā linu eļļa, tās daudzums, ar gāzu hromatogrāfijas metodi analizēts eļļas taukskābju saturs .

It is important for Latvia national economy and medical uses to evaluate fibre flax and oil seed flax local varieties and hybrids for farther breeding process to get new better varieties adapted to our climate conditions. The aim of this investigation is evaluate seed physiological indices, the amount of oil, the content of fatty acids in seeds, seed quality for varieties and hybrids breeded in Latvia comparing with standard varieties – ‘Vega 2’ (fibre flax) and ‘Lirina’ (oilseed flax). The results of analysis for seed physiological activity (seed germination, germination viability, germination vigour, content of green plastid pigments in cotyledons, seed yield, chemical indices for seed oil, oil amount in seeds and content of fatty acids detected with gas chromatography method. The difference between analysed fibre flax and oilseed flax varieties and hybrids was established, what is important for farther breeding work to get more perspective varieties adapted to local climate conditions.
The seed yield and quality of flax varieties and hybrids breeded in Latvia
Keywords: Farmācija