Brīvības atņemšanas piemērošana nepilngadīgajiem - Baldonis, Edgars (Latvijas Universitāte, 2019)
Brīvības atņemšana ir soda veids, kuru regulē Krimināllikums. Tas pieņemts 1998.gada 17.jūnijā, līdz šim tajā ir veikti dažādi grozījumi, arī attiecībā uz bakalaura tēmā minēto- nepilngadīgajiem. Brīvības atņemšanu var piemērot gan pilngadīgām personām, gan arī nepilngadīgajiem. Tas ir bargākais soda veids, kas paredz personas izolāciju no sabiedrības. Attiecībā uz nepilngadīgajiem, tas ietekmē personības attīstību. Tomēr tiek uzsvērts arī tas, ka izmaksas šo personu uzturēšanai ieslodzījuma vietās ir lielas. Šajā darbā autors apskata brīvības atņemšanas nepilngadīgajiem vēsturisko attīstību Latvijā, kā arī analizē pašlaik spēkā esošo Krimināllikumu, tiesu prakses spriedumus nepilngadīgo personu aspektā. Tiek veikts salīdzinājums ar citu valstu pieredzi šajā jautājumā. Darba autors pēc veiktā pētījuma secina, ka būtiski ir ne tikai balstīties uz noziedzīgā nodarījuma raksturu un apstākļiem, bet gan izvērtēt nepilngadīgā personību, sociālos apstākļus un citus faktorus, lai tiesa varētu piemērot atbilstīgu sodu. Atslēgas vārdi: brīvības atņemšana, nepilngadīgais, Krimināllikums, kriminālatbildība, sods, noziedzīgs nodarījums.

Loss of liberty is a punishment that is being controlled by the Criminal law. It was passed on June 17, 1998, but since then there have been made adjustments including the bachelor’s subject regarding minors. Loss of liberty can be sentenced to adults as well as to juveniles. It is the harshest punishment to sentence which foresees person’s isolation from society. When it comes to minors, it affects their personal development. Although, it emphasizes the high costs that are needed to nurture imprisoned person. In this work author looks at imprisonment for juveniles historical development in Latvia, analyses current criminal law and case law judgements for juveniles. Comparison is made with experiences regarding this subject in other countries. After the research, author concludes that it is not important only to rely on criminal’s nature and the nature of the offense, but also to evaluate juvenile’s personality, social affairs and other factors for the court to apply appropriate punishment for the case. Key words: loss of liberty, juvenile, Criminal Law, criminal liability, punishment, crime.
Loss of liberty of juveniles
Keywords: Juridiskā zinātne; brīvības atņemšana; nepilngadīgais; Krimināllikums; kriminālatbildība; sods