Vidusvislas baseina evolūcija un sedimentācijas apstākļi Baltijas jūras depresijas DA daļā - Kreišmane, Dace (Latvijas Universitāte, 2012)
Maz zināms par Vidusvislas laika sedimentācijas apstākļiem (MIS 3) teritorijās, kuras ir klājis Skandināvijas ledus vairogs. Pētījums balstās uz 19 ģeoloģisko griezumu fāciju analīzi no Rietumlatvijas, Baltijas jūras depresijas DA daļas. Pētījuma mērķis ir interpretēt sedimentācijas apstākļus un rekonstruēt sedimentācijas baseina evolūciju Vidusvislas laikposmā. Pētījuma laikā tika identificētas 12 fācijas, kas sagrupētas 5 fāciju asociācijās, pēc kurām noteiktas 5 sedimentācijas vides– lagūna, lagūnas piekraste, sekla piekrastes vide ar straumju režīmu, fluviāli nogulumi, piekrastes sēres. Balstoties uz identificētajām sedimentācijas vidēm, veikta baseina evolūcijas rekonstrukcija, izdalot 8 attīstības posmus. Atslēgas vārdi: fāciju analīze, sedimentācijas vide, ģeoloģiskais griezums, stāvkrasts

Little is known about the Middle Weichselian time environments (MIS 3) in the territories which were covered by the Scandinavian ice sheet. The study is based on facies analysis from 19 outcrop sections in Western Latvia, SE of Baltic Sea. The aim of the study is to interpret the depositional environments and to reconstruct the basin evolution during the Middle Weichselian time. 12 sedimentary facies were distinguished and grouped into 5 facies associations. Several depositional environments were identified– lagoon, coastal lagoon, shallow coastal environment with current regime, fluvial sediments and coastal bars. After these sedimentary environments was reconstructed evolution of basin in 8 evolutionary periods. Key Words: facies analysis, sedimentary log, sedimentary environment, steapcoast
Sedimentary environments and evolution of the Middle Weichselian basin, SE part of the Baltic Sea depression
Keywords: Ģeoloģija