Dabas motīvu izmantošana latviešu dzejas grāmatu dizainā - Graumane, Lelde (Latvijas Universitāte, 2011)
Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Izglītības nodaļas Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmas 4.kursa studentes Leldes Graumanes (Stud. apl. nr. lg08146) diplomdarbā „Dabas motīvu izmantošana latviešu dzejas grāmatu dizainā” tiek risināta aktuāla tēma – jaunas oriģinālliteratūras grāmatas maketa un ilustrāciju izveide. Darba teorētiskajā daļā tiek apzināta grāmatu grafikas vēsture un attīstība, ievērojamākie latviešu grāmatu grafiķi, grāmatu iespiešanas tehnoloģiju vēsture un attīstība, kā arī izpētīti grāmatu grafiskā dizaina veidošanas pamatprincipi. Empīriskajā daļā ir pētīts dabas motīvu pielietojums latviešu dzejas grāmatu dizainā laika posmā no 1970.-2010.gadam. Analīze tiek veikta, ņemot vērā tādus kritērijus kā dabas motīvu pielietojums, izmantotās krāsas, izmantotā tehnika, tumši gaišās attiecības un kompozīcija. Kopā izanalizēti 100 dzejas grāmatu paraugi. Diplomdarba izstrādes laikā gūta apstiprinoša atbilde uz hipotētisko jautājumu – Vai dabas motīvi ir visbiežāk tēlotie objekti latviešu dzejas grāmatu ilustrācijās? Radošajā daļā izveidots ilustrēts dzejas grāmatas makets Anitas Graumanes dzejas grāmatai „Dvēseles dārzā”, kura ilustrēšanā tiek izmantoti dabas motīvi.

The University of Latvia, The Faculty of Education, Psychology and Art, Department of Education sciences, Professional Arts bachelors study programme, IV course student Lelde Graumane (Student cards number lg08146) diploma work “ The usage of nature motifs in the design of Latvian poetry books” has been solved hot topic – creation of the new original literature layout and book illustration. On the academic part of the work has been studied the historical evolution of book design, Latvian leading book designers, history and development of book printing technologies, and also were studied graphic design in the book-building principles. On the empiric part of work has been made a research on the usage of nature motifs in the design of Latvian poetry books for the period from 1970 to 2010. The analysis was based on criterion such as the use of nature motifs, the use colours, the use technique, dark-air ratio, and composition. Total was analyzed 100 samples of poetry books. Diploma work has given an answer to a hypothetical question - Are the nature motifs play the most common themes of the Latvian poetry book illustrations? On the creative part of diploma work there has been made a layout of “Dvēseles dārzā” poetry book by Anita Graumane, where for illustrations was used nature motifs.
The usage of nature motifs in the design of latvian poetry books
Keywords: Mākslas zinātne