Māsa kā multidisciplinārās komandas loceklis ķirurģijas nodaļā - Pule, Elva (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma –„Māsa kā multidisciplinārās komandas loceklis ķirurģijas nodaļā”. Tēmas aktualitāti nosaka: ņemot vērā arvien pieaugošo saslimstību ar ķirurģiskajām slimībām un novēloti atklāto gadījumu skaitu, ķirurģiskās aprūpes pakalpojumu nodrošināšana ir ieņēmusi stabilu vietu Latvijas medicīnas sistēmā. Darba mērķis ir: raksturot multidisciplinārās komandas darbu ķirurģijas nodaļā; noskaidrot māsas nozīmi multidisciplinārajā komandā, ķirurģijas nodaļā. Pētniecības uzdevumi ir: analizēt jaunāko literatūru un normatīvos aktus par ķirurģijas nodaļu, multidisciplināro komandu ķirurģijas nodaļā un māsas nozīmi tajā; analizēt H.Paplau „Starppersonu attiecību teoriju” saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētniecības instrumentu – interviju, veikt pilotpētījumu un pētījumu; analizēt iegūtos rezultātus; izstrādāt secinājumus un ieteikumus. Izvirzīti pētniecības jautājumi: Kāda nozīme ir multidisciplinārās komandas darbam ķirurģijas nodaļā? Kāda ir māsas nozīme multidisciplinārajā komandā, ķirurģijas nodaļā? Pētniecības instruments: daļēji strukturēta intervija. Pētniecības metode – kvalitatīvā pētniecības metode. Rezultāti. Pacientu aprūpei jāatrisina fiziskās, psiholoģiskās un garīgās vajadzības, kas saistītas ar progresējošo slimību. Tādēļ tai ir nepieciešama prasmīga, pietiekami apgādāta, multidisciplinārās komandas profesionāļu koordinēta sadarbība. Māsas nozīme pacientu aprūpē ir ļoti nozīmīga, jo māsa ne tikai veic profesionāli medicīnisko aprūpi, bet māsas aprūpe ietver arī psihoemocionālos, sociālos un garīgos aspektus pacientu aprūpē. Atslēgas vārdi: māsa, multidisciplinārā komanda, ķirurģijas nodaļa.

A N N O T A T I O N Bachelor thesis - Nurse as multidisciplinary team member in surgical unit. Novelty of the research: In view of the increasing incidence of surgical diseases and number of late detection, surgical care services have taken a stabile place in the medical system of Latvia. The aim of the research is: disposition of multidisciplinary team in surgical unit; nursing role in multidisciplinary team in surgical unit. The research objectives are: to analyse the most recent literature and laws of surgical unit, a multidisciplinary team of nurses in the surgery and the importance of it; analyse H.Peplau “Theory of interpersonal relations” in relation to the bachelor’s thesis; develop research tools – interview and perform a pilot study; analyse the results; develop conclusions and recommendations. The hypothesis/research question: What is the role of the multidisciplinary team in surgical unit? What is the role of nurses in multidisciplinary team in surgical unit? Research tool: semi-structured interview. The research method: qualitative research method. Results. Multidisciplinary approach allows the patient care team to address physical, emotional, spiritual and social concerns that arise with advanced illness. Nurse’s role in surgical unit is very important, because nurses do not do only the professional medical care, but also nurse work includes psycho-emotional, social and spiritual aspects of patients care. Keywords: nurse, multidisciplinary team, surgical unit.
Nurse as multidisciplinary team member in surgical unit
Keywords: Medicīna