Veselības aprūpes speciālistu un medicīnas studentu izpratne un zināšanas par Vidusjūras diētu - Haddad, Sinan (Latvijas Universitāte, 2024)
Priekšvēsture: Vidusjūras reģiona diēta ir viena no atzītākajām diētām, ņemot vērā tās labvēlīgo ietekmi uz veselību, ieskaitot dažādus zinātniskus pierādījumus, kas apraksta tās veselīgās īpašības un ieguvumus dažādu slimību mazināšanā, piemēram, tās ietekmi uz sirds un asinsvadu slimību un diabēta riska samazināšanu. Tomēr, neraugoties uz tās pierādītajām priekšrocībām, izpratne par šo diētu nav pietiekama, tāpat kā veselības aprūpes speciālistu un medicīnas studentu zināšanas un attieksme pret šo diētu. Tā kā šīm personām ir ļoti svarīga loma pacientu ārstēšanā un konsultēšanā, viņu zināšanu, informētības un attieksmes izpratne par diētu ir ļoti svarīga, lai integrētu efektīvas uztura vadlīnijas pacientu aprūpē ar mērķi konsultēt pacientus par veselīgāku dzīvesveidu un samazināt tādu patoloģiju kā sirds un asinsvadu slimības un diabēts risku. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir novērtēt veselības aprūpes speciālistu un medicīnas studentu informētību un zināšanas par Vidusjūras diētas galvenajām sastāvdaļām un tās labvēlīgo ietekmi uz veselību, kā arī izpētīt viņu attieksmi pret diētu un diētas ieteikumu ieviešanu savā klīniskajā darbā. Materiāls un metodes: Šajā šķērsgriezuma pētījumā tiek veikta šķērsgriezuma aptauja, izmantojot tiešsaistes anketu, kas izveidota, izmantojot google veidlapas, lai novērtētu veselības aprūpes speciālistu un medicīnas studentu zināšanas, informētību un attieksmi par Vidusjūras diētu. Aptauja tika izplatīta, izmantojot tiešsaistes platformas, piemēram, Discord, Whatsapp un e-pasta vēstules. Rezultāti: Sākotnēji aptauju aizpildīja 105 dalībnieki. Pēc rūpīgas atbilžu pārskatīšanas viens no dalībniekiem neatbilda iekļaušanas kritērijiem. Tāpēc sniegtie rezultāti ir balstīti uz 104 dalībniekiem, kas atbilda iekļaušanas kritērijiem. Ievērojami pārstāvēti pētījumā ir gados jaunāki demogrāfiskie iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 29 gadiem (78,8 %). Lielākā daļa respondentu spēj identificēt Vidusjūras diētas galvenās sastāvdaļas, kas ir augļi un dārzeņi (79,8 %) un olīveļļa (75 %). Tomēr var novērot ievērojamus maldīgus priekšstatus, kas nepareizi saistīti ar lielu sarkanās gaļas patēriņu (7,7 %). Lai gan lielākā daļa dalībnieku (80,8 %) atzīst diētas ietekmi uz sirds slimību riska samazināšanu, pārējie diētas ieguvumi joprojām nav pareizi izprasti. Tomēr, neraugoties uz diētas priekšrocību atzīšanu, tikai 55,8 % dalībnieku ieteiktu diētu pacientiem. Starp zināšanām un attieksmi pret diētu un tās ieviešanu klīniskajā praksē var novērot statistiski nozīmīgu sakarību (p < 0,05). Secinājumi: Pētījuma rezultāti liecina, ka, lai gan veselības aprūpes speciālistiem un medicīnas studentiem ir labas pamatzināšanas par diētu un tās priekšrocībām, joprojām pastāv būtiskas nepilnības izpratnē par diētu, kas rada nepareizus priekšstatus, jo īpaši par diētas labvēlīgo ietekmi uz veselību.

Background: One of the most acknowledged diets in terms of the benefits for health is the Mediterranean diet, including the various scientific evidence provided which describes its healthy properties and its benefits in reducing various conditions such as its effect on reducing the risk for cardiovascular disease and diabetes. However, despite its proven advantages, the awareness of the diet is uncertain as well as the knowledge and attitudes towards this diet among healthcare professionals and medical students. As these individuals play a very crucial role in treatment and counseling of patients, understanding their knowledge, awareness and attitudes towards the diet is crucial for integrating effective dietary guidelines for patient care, aiming for consulting patients in a healthier lifestyle and reduction of the risk for pathologies such as cardiovascular disease and diabetes. Aim: This study aims to assess the awareness and knowledge of healthcare professionals and medical students on key components and the health benefits of the Mediterranean diet and to explore their attitudes towards the diet and implementing the recommendation of the diet within their clinical work. Material and methods: This cross-sectional study conducts a cross-sectional survey with an online questionnaire created using google forms to assess the knowledge, awareness, and attitudes of the Mediterranean diet among healthcare professionals and medical students. The survey was distributed through online platforms like Discord, Whatsapp and E-mails. Results: Initially, a total of 105 participants completed the survey. After carefully reviewing the responses, one of the participants did not meet the inclusion criteria. Therefore, the results presented are based on the 104 participants meeting the inclusion criteria. A significant representation of the study are the younger demographic aged 20-29 years (78.8%). Most of the respondents are able to identify the primary components of the Mediterranean diet key components being high consumption of fruit and vegetables (79.8%) and Olive oil (75%). However, notable misconceptions can be observed, incorrect association with high consumption of red meat (7.7%). While the majority of participants (80.8%) recognize the effect of the diet on reducing heart disease risk, other benefits of the diet remains misunderstood. However, despite the recognition of the benefits of the diet, only 55.8% of the participants would recommend the diet to patients. Statistical significance can be observed between knowledge and attitude towards the diet and its implementation within clinical practice (p < 0.05). Conclusion: The findings suggest that while there is a good foundational knowledge for the diet and its benefits among healthcare professionals and medical students, significant gaps in understanding the diet remains leading to misconceptions, especially notable in the health benefits of the diet.
Awareness and knowledge of the Mediterranean diet among healthcare professionals and medical students
Keywords: Medicīna; Mediterranean diet; Attitudes; Knowledge; Healthcare professionals; Medical students