Platona darba “Faidons” lasījumi: Gregorija Vlastosa, Hansa-Georga Gadamera un Aleksandra Nehamasa pieejas - Poriķe, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Šajā bakalaura darbā pievēršos trīs nozīmīgu 20. gadsimta Platona lasītāju - Gregorija Vlastosa, Hansa-Georga Gadamera un Aleksandra Nehamasa - tekstiem, kas veltīti Platona darbam Faidons. Darba pirmajās trīs nodaļās aplūkoju katra autora trīs Faidonu komentējošus tekstus, pieņēmumus, secinājumus un pieejas, kas tajos uzrādāmas, kā arī katra autora saistību ar Platona lasījumu tradīcijām. Ceturtajā nodaļā salīdzinu kopīgo un atšķirīgo Vlastosa, Gadamera un Nehamasa uzskatos un metodēs, bet darba noslēgumā sniedzu visu trīs autoru pieeju izvērtējumu. Darba ietvaros aplūkoju Gregorija Vlastosa darbus “Iemesli un cēloņi Faidonā”, “Piezīme par “pāviliskajām predikācijām” Platona darbos” un “Realitātes pakāpes Platona darbos”; Hansa-Georga Gadamera darbus “Nemirstības pierādījumi Platona Faidonā”, “Dzīvība un dvēsele: Faidons”, “Dvēsele starp dabu un garu”; Aleksandra Nehamasa rakstus “Predikācija un pretējību formas Faidonā”, “Platons par sajūtamās pasaules nepilnīgumu” un “Pašpredikācija un Platona formu teorija”.

This bachelor’s thesis is dedicated to the works by Gregory Vlastos, Hans-Georg Gadamer, and Alexander Nehamas - three significant figures in 20th century Plato scholarship - which specifically deal with Plato’s Phaedo. The first three chapters of the work give an overview of three commentaries on Phaedo by each author as well as their assumptions, conclusions, distinct approaches and ties to different traditions of Plato’s interpretation. The fourth chapter compares the similarities and differences between the views and methods of Vlastos, Gadamer, and Nehamas, but the evaluation of the three approaches is provided in the conclusion of the work. The works analyzed are “Reasons and Cause in the Phaedo”, “A Note on “Pauline Predications” in Plato”, “Degrees of Reality in Plato” by Gregory Vlastos; “Proofs of Immortality in Plato’s Phaedo”, “Life and Soul: The Phaedo”, “Soul between Nature and Spirit” by Hans-Georg Gadamer; “Predication and Forms of Opposites in the Phaedo”, “Plato on the Imperfection of the Sensible World”, “Self-Predication and Plato’s Theory of Forms” by Alexander Nehamas.
Studies in Platoʹs Phaedo: Approaches by Gregory Plastos, Hans-Georg Gadamer and Alexander Nehamas
Keywords: Filozofija; Platons; Faidons; Gregorijs Vlastoss; Hanss-Georgs Gadamers; Aleksandrs Nehamass