Determinēta vaicājoša algoritma sarežģītība un kombinatoriskas konstrukcijas - Opmanis, Rihards (Latvijas Universitāte, 2006)
Šī darba ietvaros tiks aplūkotas Būla funkcijas un to, cik funkcijas argumentu vērtības jāzina sliktākajā gadījumā, lai varētu noteikt funkcijas vērtību. Tiek aplūkotas funkcijas, kam varētu uzbūvēt kvantu vaicājošo algoritmu, kas būtu ievērojami labāks par determinēto vaicājošo algoritmu. Tā kā viens no kvantu vaicājošo algoritmu sarežģītības apakšējiem novērtējumiem ir funkciju reprezentējošā polinoma pakāpe, tad darbā apskatītas funkcijas, kam raksturojošā polinoma pakāpe ir mazāka par determinētā vaicājošā algoritma sarežģītību. Darbā ir apkopotas atsevišķas iepriekš zināmas funkcijas ar šādām īpašībām. Darbā ir pētītas un vispārinātas jau zināmo funkciju īpašības ar mērķi izveidot funkcijas ar lielāku argumentu skaitu. Tika veikta iepriekš iegūto rezultātu pārbaude, ar programmu, kas ir precīzāka kā iepriekšējās.

This paper is about boolean functions. We will try to find out, how many values of variables must be known in order to find value of function. We are interested in functions, with relevant better quantum query algorithm complexity in comparison with deterministic query algorithm complexity. As one of lower bound estimation for quantum query complexity is representing polynomial degree, then we will discuss about functions with deterministic query complexity less than degree of representing polynomial. In this paper are put together previously known boolean functions with observed property. In this paper we are searching how to generalize properties of already known functions, to functions with more variables. We checked previous known results with program that are more precise than previous, ones.
Deterministic query complexity and combinatorial designs
Keywords: Datorzinātne