Pievienotās vērtības nodokļa noteikumu izvērtēšana tirdzniecībā starp dalībvalstīm - Legante, Megija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Pievienotās vērtības nodokļa noteikumu izvērtēšana tirdzniecībā starp dalībvalstīm” ir attiecināma uz PVN piemērošanas regulējumu tirdzniecībā, kas Latvijā stājās spēkā no 2013. gada 01.janvāri un tika papildināts ar grozījumiem, kas stājās spēkā ar 2020. gada 01. janvāri. Iepriekšminētais regulējums ir attiecināms uz preču pārdošanas veidiem, izmantojot preču piegādi, ja preces no vienas dalībvalsts nosūta vai transportē uz citu dalībvalsti un šo preču nosūtīšanu vai transportēšanu veic preču piegādātājs vai preču saņēmējs, vai trešā persona preču piegādātāja vai preču saņēmēja vārdā. Pētījuma mērķis - pamatojoties uz PVN piemērošanas analīzi un izvērtējot noteikumus tirdzniecībā starp dalībvalstīm, identificēt nozīmīgākās problēmas un izstrādāt priekšlikumus PVN piemērošanas sistēmas pilnveidošanai tirdzniecībā starp dalībvalstīm. Pētījumā izmantotās metodes: novērošana, analizēšana, grafiskas, salīdzināšanas metodes. Atslēgvārdi: Eiropas Savienības Direktīvas, likums, pievienotās vērtības nodoklis, preču piegāde, tirdzniecība.

The topic of the diploma thesis “ Assessment of value added tax rules in trade between member states” is related to VAT application in trade between Member States in transactions that came into force in Latvia from January 1, 2013 and only supplemented with amendments that came into force on January 1, 2020. The above rules shall apply to the sale of goods by delivery of goods where the goods are dispatched or shipped from one Member State to another and the dispatch or the shipment of those goods is carried out by the supplier or a third party on behalf of the supplier. The aim of the study is to identify the most significant problems and to develop proposals for the improvement of the VAT application system in trade between Member States, based on the analysis of VAT application and evaluation of the rules in trade between Member States. Methods used in the research: observation, analysis, graphical method and comparison method. Keywords: European Union Directives, VAT law, value added tax, supply of goods, trade, trade transactions.
Assessment of value added tax rules in trade between member states
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Eiropas Savienības Direktīvas; likums; pievienotās vērtības nodoklis; preču piegāde; tirdzniecība