Etalonstāvokļa upju posmu raksturojums, izmantojot kramaļģes kā bioindikatorus - Zeiliša, Evija (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā aprakstīta kramaļģu bioloģija, to izplatību ietekmējošie faktori, kramaļģu bioindikatīvā loma upēs, kā arī etalonstāvokļa noteikšanas metodes. Nodaļā „Materiāli un metodes” ir aprakstītas upju etalonstāvokļa posmu izvēles pamatprincipi, bentosa kramaļģu ievākšanas un noteikšanas metodes, kā arī darba pētnieciskās daļas veikšanā izmantotie materiāli un metodes. Trešajā nodaļā tiek veikta kramaļģu dzimtu un sugu analīze. Tiek secināts, ka dominējošā dzimta visos posmos ir Naviculacees. Dominējošā suga visos posmos kopumā ir Achnanthes minutissima, kurai ir augsta jutība pret piesārņojumu un ir raksturīga oligosaprobiem līdz beta-mezosaprobiem ūdeņiem. Darbs uzrakstīts uz 69 lapaspusēm, iegūtie rezultāti apkopoti 14 tabulās un 9 grafikos, pievienoti ir 11 pielikumi, izmantoti 68 literatūras avoti.

Master’s thesis is made up from three parts. The first is description of biology of diatoms, factors affecting their distribution, their bioindicator role in rivers and method’s for establishing reference conditions. “Materials and Methods” describes selection of reference condition sites, sampling and identification methods of benthic diatoms as well as the sources and methods applied in the empirical part of the thesis. The third part contains diatoms families and species analysis. Main conclusions are that dominant family in all sites is Naviculacees and dominant species is Achnanthes minutissima which has high sensitivity to pollution and is typical for oligosaprobous – betamesosaprobous waters. The thesis is written on 69 pages and the results of the thesis are shown in 14 tables and 9 graphs, 11 annexes are added, bibliography consists of 68 sources.
Characterization of Reference Condition in Rivers Using Diatoms as Bioindicators
Keywords: Vides zinātne